foto: EPA/Scanpix
Sākas nāvessodu izpilde, Trampam prezidenta amatā aizvadot pēdējo mēnesi
Brendons Bernards
Pasaulē
2020. gada 11. decembris, 14:02

Sākas nāvessodu izpilde, Trampam prezidenta amatā aizvadot pēdējo mēnesi

Jauns.lv

ASV Indianas štatā 10.decembrī izpildīts nāvessods par slepkavību notiesātajam Brendonam Bernardam. ASV Augstākā tiesa noraidījusi pēdējā brīža apžēlošanas lūgumus, raksta BBC.

40 gadus vecais Bernards tika notiesāts par slepkavību 1999. gadā, laikā, kad viņš vēl bija pusaudzis. Bernards ir jaunākais likumpārkāpējs gandrīz 70 gadu laikā, kuram ASV federālā valdība izpildījusi nāvessodu.

Ceturtdien Bernards tika nogalināts ar nāvējošu injekciju, un pirms nāves viņš atvainojās nogalināto cilvēku ģimenei.

Pirms pašreizējā ASV prezidenta Donalda Trampa prezidentūras beigām ir paredzētas vēl četras nāvessoda izpildes. Zināms, ka ASV federālā valdība par nāvessodu izpildes atsākšanu lēma pagājušā gada jūlijā un kopš tā laika, sākot ar šī gada jūliju, nāvessods izpildīts jau 9 notiesātajiem.

Ar Bernarda nāvessoda izpildi Trampa administrācija lauzusi 130 gadu seno precedentu par nāvessoda izpildes apturēšanu prezidenta pārejas laikā.

Gaidāms, ka ASV prezidenta vēlēšanās uzvarējušais Džo Baidens par prezidentu kļūs nākamā gada 20. janvārī.

Par ko Brendonam Berndardam piešķīra nāvessodu?

Bernards tika atzīts par mirušu ceturtdien, 10.decembrī, pulksten 21.27 pēc vietējā laika ieslodzījuma vietā Tērahautas pilsētā.

Pirms nāves viņš pēdējos vārdus veltīja upuru ģimenei, mierīgi runājot vairāk nekā trīs minūtes.

"Piedodiet. Tas ir vienīgais, ko es varu pateikt, tas pilnībā atspoguļo to, kā es tagad jūtos, un kā es jutos tajā dienā," viņš teica.

Nāvessoda izpilde tika atlikta vairāk nekā divas stundas pēc tam, kad Bernarda advokāti veltīgi lūdza Augstāko tiesu to apturēt.

foto: EPA/Scanpix
Brendons Bernards

Bernardam augstākais soda mērs tika piespriests par līdzdalību Toda un Steisijas Bagliju slepkavībā 1999.jūnijā. Viņš bija viens no pieciem pusaudžiem, kas tika apsūdzēts pāra aplaupīšanā un nogalināšanā. Viņus automašīnas bagāžniekā nogalinājis toreiz 19 gadus vecais Kristofers Andre Valva, bet Bernards automašīnu aizdedzinājis.

Arī Valvam šī gada 24. septembrī tika izpildīts nāvessods. Pārējiem noziegumā iesaistītajiem, izņemot Bernardu, tika piespriesti cietumsodi, jo viņi bija nepilngadīgi.

Bernarda advokāti centās pārliecināt tiesu, ka vīrietim jāpiešķir mūža ieslodzījums, nevis nāvessods, jo viņš ieslodzījuma laikā piedzīvojis ievērojamu progresu un piedalījies informēšanas programmās, lai atturētu cilvēkus no iesaistīšanās noziegumos.

Pret nāvessodu iebilda daudzi

Desmitiem tūkstoši cilvēku mudinājuši prezidentu Trampu apžēlot Bernardu, tostarp Senatori Ročards Durbins un Korijs Bukers.

Ceturtdien notiesātā aizstāvības komandai pievienojās arī vadošie juristi Alens Deršovics un Kens Stārs.

Televīzijas šovu zvaigzne Kima Kardašjana Vesta pirms Bernarda nāvessoda izpildes saviem sekotājiem nosūtīja virkni tvītu par Bernarda lietu, uzsverot, cik ļoti viņš ieslodzījumā mainījies.

"Es šobrīd esmu tik apjukusi. Viņi nogalināja Brendonu. Viņš bija tik ļoti mainījies. Tik pozitīvs un cerību pilns līdz pat pašam galam. Vēl svarīgāk ir tas, ka viņš nožēloja, viņam bija žēl par sāpēm, kuras viņš bija nodarījis citiem," pēc soda izpildes rakstīja Kardašjana. "Es varētu runāt vēl un vēl par to, cik pārsteidzošs cilvēks bija Brendons. Es tiešām zinu, ka viņš pameta šo zemi, jūtoties atbalstīts, mīlēts un mierīgs." Noslēgumā Kardašjana velta skarbus vārdus pastāvošajai sistēmai.

Zināms, ka Kardašjana mācās par juristi Kalifornijā un iepriekš ir piedalījusies vairāku krimināllietu pārskatīšanā.

Nāvessods ASV

Saskaņā ar ASV tieslietu sistēmu noziegumus var tiesāt vai nu federālajās tiesās, kas uzskatāms par valsts līmeni, vai štatu tiesās, kas ir reģionālais līmenis.

Nāvessodu štatu un federālā līmenī ASV aizliedza 1972. gadā ar Augstākās tiesas lēmumu. 1976. gadā Augstākā tiesa atkal ļāva štatiem atjaunot nāvessodu, un 1988. gadā valdība pieņēma tiesību aktus, kas to atkal padarīja pieejamu federālā līmenī.

Augstākais soda mērs tiek piemērots 31 ASV štatā, taču federālā valdība tā izpildi apturēja 2003. gadā. 2019.gadā Trampa administrācija lēma atsākt nāvessodu izpildi.