foto: ZUMAPRESS.com/Scanpix
Baltkrievija Covid-19 krīzes dēļ aizliedz izbraukt no valsts
Pasaulē
2020. gada 10. decembris, 16:25

Baltkrievija Covid-19 krīzes dēļ aizliedz izbraukt no valsts

Jauns.lv / LETA

Baltkrievija pēc desmit dienām Covid-19 pandēmijas situācijas dēļ slēgs izceļošanai valsts robežu, ceturtdien pavēstīja valdība.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

"Uz laiku apturēt Baltkrievijas valsts robežas šķērsošanu izceļošanai no Baltkrievijas Republikas Baltkrievijas Republikas pilsoņiem, kā arī ārzemniekiem, kam ir pastāvīgās vai pagaidu uzturēšanās atļaujas Baltkrievijas Republikā," teikts ceturtdien publicētajā valdības rīkojumā.

Runa ir par robežpunktiem uz autoceļiem, robežas vienkāršotas šķērsošanas punktiem, robežpunktiem dzelzceļa stacijās un upju ostās.

Izbraukšana no valsts var tikt atļauta "pēc Valsts Robežsardzes komitejas priekšnieka vai viņa pilnvarotas personas lēmuma izņēmuma gadījumos, kas ir saistīti ar ārkārtas apstākļiem, kā arī, lai nodrošinātu Baltkrievijas Republikas nacionālās intereses".

Rīkojumā uzskaitītas personas, uz kurām izceļošanai noteiktie ierobežojumi neattiecas. 

To vidū ir diplomāti, cilvēki, kas no valsts izceļo saistībā ar tuva radinieka smagu slimību vai nāvi, Baltkrievijas pilsoņi, kam ir uzturēšanās atļauja kādā ārvalstī vai arī kāds cits dokuments, kas apstiprina viņu tiesības uz pastāvīgu dzīvi kādā ārvalstī.

Ierobežojumi stājas spēkā desmit dienas pēc rīkojuma publicēšanas.

Tas pieņemts, balstoties likumos par valsts robežu un iedzīvotāju sanitāri epidemioloģisko drošību.

Kā ziņots, kopš 1.novembra Baltkrievija uz laiku apturēja ārvalstnieku un bezvalstnieku ieceļošanu valstī.

Reaģējot uz valdības lēmumu par robežas slēgšanu, Baltkrievijas opozīcijas līdere Svjatlana Cihanouska ceturtdien sacīja, ka "režīms dara visu, lai valsti pārvērstu par mūsdienu Gulagu", šādi atgādinot par padomju laika darba nometņu sistēmu, kas tika izveidota diktatora Josifa Staļina režīma laikos.

Baltkrievijas autoritārais līderis Aleksandrs Lukašenko "baidās no publicitātes un taisnīguma un cer, ka slēgtas robežas palīdzēs apslēpt viņa noziegumus", norādīja Cihanouska.

Protesti pret Lukašenko režīmu Baltkrievijā nerimstas kopš 9. augustā notikušajām prezidenta vēlēšanām. Par to uzvarētāju tika pasludināts līdzšinējais prezidents Lukašenko, tomēr opozīcija apsūdz režīmu plašā vēlēšanu rezultātu viltošanā un pieprasa viņa atkāpšanos.

Vērienīgākās opozīcijas protesta akcijas parasti notiek svētdienās Minskā.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās

Eiropas Savienība noteikusi sankcijas pret personām, kas atbildīgas par Baltkrievijas prezidenta vēlēšanu rezultātu viltošanu un protestu apspiešanu, kā arī paziņojusi, ka neuzskata Lukašenko par leģitīmu prezidentu.