foto: EPA/Scanpix
Lietuvas lielāko pilsētu slimnīcās jau aizņemtas gandrīz visas Covid-19 pacientiem paredzētās vietas
Pasaulē
2020. gada 17. novembris, 21:25

Lietuvas lielāko pilsētu slimnīcās jau aizņemtas gandrīz visas Covid-19 pacientiem paredzētās vietas

Jauns.lv / LETA

Turpinoties jaunā koronavīrusa izplatībai Lietuvā, no kopējā visās slimnīcās esošā gultasvietu skaita šobrīd aizņemtas nedaudz vairāk par pusi, taču Viļņas, Kauņas un Klaipēdas reģionos jau aizņemtas gandrīz visas Covid-19 pacientiem paredzētās gultas, otrdien atzinušas medicīnas iestādes, kas koordinē šīs slimības ārstēšanu.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Kā brīdinājusi Viļņas Universitātes Santaras klīnika, kas sniedz palīdzību vissmagākajiem pacientiem, ja šodien vai rīt papildus netiks ierīkotas 100 gultasvietas, palīdzības sniegšana jaunpienākušajiem pacientiem būs traucēta. Pagaidām nav izdevies nodrošināt visas paredzētās vietas vairākās atbalsta slimnīcās.

Klīnikas vadības pārstāve Aušra Bilotiene-Motiejūniene norādījusi, ka tikpat svarīgs ir jautājums par mediķiem, kuri strādās ar jaunā koronavīrusa pacientiem.

"Lēmumi jāpieņem jau šodien, lai rīt būtu, kam ārstēt slimniekus," viņa uzsvērusi, piebilstot, ka tiek apsvērta iespēja organizēt palīdzību no ārienes - rezidentus, poliklīniku personālu, citu slimnīcu mediķus vai arī darbam ar Covid-19 pacientiem piesaistīt pašizolācijā esošo medicīnas darbinieku palīdzību.

Kā Covid-19 pacientus Lietuvā nogādā Viļņas pilsētas klīniskajā slimnīcā

gallery icon
10

Par līdzīgu situāciju ziņu aģentūru BNS informējusi arī Klaipēdas Jūrnieku slimnīca, norādot, ka Klaipēdas reģiona slimnīcās pašlaik tiek ārstēti 242 Covid-19 pacienti un lielākajā daļā ārstniecības iestāžu aizņemtas visas īpaši šiem slimniekiem paredzētās gultas. Turpinot pieaugt pacientu skaitam, tiks izmantotas rezerves gultas, bet ļoti jūtams arī personāla trūkums.

Lietuvas veselības zinātņu universitātes Kauņas slimnīca ziņojusi, ka no aptuveni 340 Covid-19 pacientiem paredzētajām gultasvietām, ieskaitot reanimācijas vietas, aizņemtas vairāk nekā 300, bet speciālistu pagaidām vēl pietiek - lai gan arī mediķiem nākas doties pašizolācijā, citi kolēģi no izolācijas jau atgriežas un var atsākt darbu.

Kā ziņots, Lietuvas slimnīcās pašlaik ārstējas 1369 Covid-19 pacienti, 107 no viņiem atrodas reanimācijas nodaļās, 73 pacientiem nepieciešama plaušu mākslīgā ventilācija, bet 751 cilvēka ārstēšanā tiek izmantotas skābekļa maskas, liecina Veselības ministrijas dati.

Pēc Lietuvas Nacionālā sabiedrības veselības centra datiem, 14 dienu kumulatīvais inficēšanās gadījumu skaits uz 100 000 iedzīvotāju 17.novembrī Lietuvā ir 700,7. Savukārt saskaņā ar Eiropas Slimību profilakses un kontroles centra (ECDC) datiem šis rādītājs ir 692,69.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās