foto: AFP/Scanpix
BBC un "Bellingcat" apstiprina Karabahas gūstekņu slepkavības video autentiskumu
Brīvprātīgais kaujinieks Kalnu Karabahā.
Pasaulē
2020. gada 24. oktobris, 23:21

BBC un "Bellingcat" apstiprina Karabahas gūstekņu slepkavības video autentiskumu

Jauns.lv / LETA

Britu raidsabiedrība BBC un starptautiskais pētnieciskās žurnālistikas projekts "Bellingcat" guvuši apstiprinājumu tam, ka sociālajos tīklos izplatītie video, kuros redzams, kā Kalnu Karabahas konflikta zonā Azerbaidžānas karavīri noslepkavo divus armēņu gūstekņus, ir autentiski, sestdien vēsta "Radio Brīvība".

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Azerbaidžānas varasiestādes iepriekš apgalvoja, ka video esot viltojums.

15. oktobrī lietotnē "Telegram" azerbaidžāņu kanālos tika publicēti divi video.

Pirmajā redzams, kā Azerbaidžānas karavīri saņem gūstā divus armēņus, bet otrajā - kā cilvēkiem, kas ir ģērbušies tādās pašās drānās kā gūstekņi, tiek izpildīts publisks nāvessods.

Drīz pēc tam, kad video kļuva populāri, tie no "Telegram" sāka pazust.

BBC un "Bellingcat" apgalvo, ka ir izdevies noskaidrot video uzņemšanas ģeolokāciju.

Pirmais no tiem uzņemts Kalnu Karabahas dienviddaļas pilsētas Hadrutas ziemeļu nomalē, bet otrs - parkā pilsētas dienvidos.

Video dzirdams, kā karavīri, kas saņem gūstā armēņus, ar gūstekņiem runā krieviski, bet savā starpā azerbaidžāņu valodā, vēsta "Bellingcat".

Video dzirdama komanda azerbaidžāņu valodā: "Tēmējiet galvā!" Dzirdami šāvieni, un tad vīriešu ķermeņi saļimst, video redzamo apraksta BBC.

Gūstekņu sodīšana ar nāvi bez tiesas ir kara noziegums, norāda BBC.

Raidorganizācija vērsusies ANO augstā cilvēktiesību komisāra birojā, Eiropas Padomes cilvēktiesību birojā, kā arī Starptautiskajā Sarkanā Krusta komitejā.

Armēņu varasiestādes gūstekņus identificējušas kā 73 gadus veco Beniku Hakobjanu un 25 gadus veco Juriju Adamjanu.

Kalnu Karabahas konfliktā intensīvas kaujas atsākās 27. septembrī.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās

Tiek ziņots, ka Azerbaidžānas spēkiem palīdz Turcijas bruņoto spēku virsnieki un Turcijas organizēti kaujinieki no Sīrijas.

Azerbaidžānas un Armēnijas starpā valda naidīgas attiecības kopš pagājušā gadsimta deviņdesmitajiem gadiem, kad notika karš par galvenokārt armēņu apdzīvoto Kalnu Karabahu.

Kalnu Karabaha, kas padomju laikā bija Azerbaidžānas PSR sastāvā, kopš deviņdesmito gadu sākuma ir "de facto" neatkarīga armēņu republika. Kaut arī kopš PSRS sabrukuma Azerbaidžāna nekontrolē Kalnu Karabahu, tā šo armēņu apdzīvoto reģionu uzskata par savu teritoriju. Arī starptautiskā sabiedrība uzskata Kalnu Karabahu par daļu no Azerbaidžānas un neviena valsts nav atzinusi šo reģionu par neatkarīgu valsti.