foto: REUTERS/SCANPIX
Kirgizstānas prezidents devis rīkojumu Biškekas ielās izvietot karavīrus
Cik daudz karavīru tiks izvietoti Biškekā, paziņojumā nav teikts.
Pasaulē
2020. gada 9. oktobris, 16:56

Kirgizstānas prezidents devis rīkojumu Biškekas ielās izvietot karavīrus

Jauns.lv / LETA

Kirgizstānas prezidents Sooronbajs Džeenbekovs piektdien izsludinājis ārkārtējo stāvokli Biškekā un devis rīkojumu izvietot karavīrus galvaspilsētas ielās.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Prezidenta biroja paziņojumā teikts, ka ārkārtējais stāvoklis, kas paredz komandantstundu un stingrus ierobežojumus, būs spēkā no piektdienas plkst.20 līdz 21.oktobrim plkst.20.

Cik daudz karavīru tiks izvietoti Biškekā, paziņojumā nav teikts, bet tie instruēti izmantot militāros spēkratus, izveidot kontrolpunktus un novērst bruņotas sadursmes.

Džeenbekovs iepriekš paziņoja, ka būtu gatavs atkāpties, kad būs noteikts jaunu vēlēšanu datums un izmaiņas valdībā būs apstiprinātas ar viņa dekrētu un parlamenta lēmumu.

Jau ziņots, ka Kirgizstānas opozīcija noraidījusi svētdien notikušo parlamenta vēlēšanu rezultātus, apgalvojot, ka notikusi vēlētāju uzpirkšana un rezultātu falsifikācija. Pēc vēlēšanām galvaspilsētā Biškekā un citur valstī sākās plaši protesti, un izraisījās sadursmes ar miliciju.

Saskaņā ar oficiālajiem rezultātiem vēlēšanās uzvarēja prezidentam Džeenbekovam tuvās politiskās partijas. Taču opozīcija pieprasīja anulēt rezultātus, uzstājot, ka vēlēšanu procesā notikuši daudzi pārkāpumi un krāpšanās.

Lai nepieļautu situācijas saasināšanos valstī, Kirgizstānas Centrālā vēlēšanu komisija otrdien anulēja vēlēšanu rezultātus un valdība ir atkāpusies.

Opozīcijas partijas nav vienotas, taču ir spērušas pirmos soļus šajā virzienā, raisot cerības uz krīzes izbeigšanu. Taču tūkstošiem opozīcijas atbalstītāju tikmēr turpina protestus, kas, kā brīdinājuši politiķi, var pāraugt vardarbībā.

Krievija ir raksturojusi situāciju Kirgizstānā, kas robežojas ar Ķīnu un kurā atrodas Krievijas militārās bāze, kā "nekārtības un haosu".

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās