foto: ZUMAPRESS.com
Mičiganas gubernatore: Trampa vārdi iedvesmo ekstrēmistus
Mičiganas gubernatore Grēthena Vitmere.
Pasaulē
2020. gada 9. oktobris, 10:24

Mičiganas gubernatore: Trampa vārdi iedvesmo ekstrēmistus

Jauns.lv / LETA

ASV prezidenta Donalda Trampa vārdi iedvesmo ekstrēmistus, paziņojusi Mičiganas gubernatore Grēthena Vitmere, apsūdzību paužot dažas stundas pēc tam, kad policija bija izjaukusi ekstrēmistu plānus viņu nolaupīt.

Tramps koronavīrusa pandēmijas septiņus mēnešus pavadījis, "noliedzot zinātni, ignorējot viņa paša veselības ekspertus, uzkurinot neuzticību, vairojot dusmas un atbalstot tos, kas izplata bailes un naidu, un sašķeltību", sacīja gubernatore.

Vitmere īpašu uzmanību pievērsa Trampa izteikumiem neseno televīzijas debašu gaitā, kad viņš, kā uzskata prezidenta kritiķi, nav pietiekami skaidri nosodījis baltās rases pārākuma sludinātājus, bet par strīdīgu vērtējumu iemantojušo organizāciju "Proud Boys", ko debatēs pieminēja viņa sāncensis demokrāts Džo Baidens, izteicās - "turieties pa gabalu un esiet līdzās".

"Naida organizācijas prezidenta vārdos saklausīja nevis nosodījumu, bet saucienu kaujā," sacīja gubernatore. "Kad mūsu līderi runā, viņu vārdiem ir nozīme. Tiem ir svars. Kad mūsu līderi tiekas, iedrošina pašmāju teroristus vai brāļojas ar tiem, tie leģitimizē viņu darbus un ir līdzvainīgi. Kad viņi uzkurina naida runu un to sekmē, viņi ir līdzvainīgi."

Paziņojumā par krimināllietas ierosināšanu nav nekādu norāžu, ka aizturētos vīriešus būtu iedvesmojis Tramps.

Varasiestādes arī nav publiski apgalvojušas, ka aizturētie būtu neapmierināti ar gubernatores Covid-19 krīzes rīkojumiem, kas ierobežojuši ekonomisko aktivitāti un individuālās brīvības.

Arī Baidens gubernatores nolaupīšanas sazvērestību sasaistījis ar Trampu, atgādinot par prezidenta šā gada tvītu.

"Atbrīvojiet Mičiganu," tviterī aicināja Tramps.

Vitmeres Covid-19 krīzes politika izpelnījusies konservatīvo nopēlumu, bet Mičiganas likumdevēju sapulce, kurā dominē republikāņi, maijā gubernatori iesūdzēja tiesā, cenšoties atcelt viņas rīkojumu, ar kuru iedzīvotājiem pieprasīts palikt mājās, un citiem pasākumiem. 

Jau ziņots, ka ASV aizturēti 13 cilvēki par ieceri nolaupīt Mičiganas štata gubernatori .

Par to ceturtdien pavēstīja ASV Federālais Izmeklēšanas birojs (FIB).

FIB paziņoja, ka šogad sociālajos medijos pamanītas sarunas starp vairākām personām par konkrētu valdības un tiesībsargājošo iestāžu darbinieku gāšanu vardarbīgā ceļā.

Vitmere ir vairākkārt izpelnījusies Trampa kritiku par Mičiganā ieviestajiem stingrajiem ierobežojumiem cīņā ar Covid-19, un štatā notikušas labā spārna grupējumu demonstrācijas, kurās pieprasīta ierobežojumu atcelšana.