Pasaulē
2020. gada 8. oktobris, 12:50

Pazudis Kirgizstānas prezidents

Jauns.lv / LETA

Kirgizstānas prezidenta Sooronbaja Džeenbekova un premjerministra Kubatbeka Boronova atrašanās vieta nav zināma, ceturtdien ziņu aģentūrai "Interfax" apliecināja Valsts drošības komitejas priekšsēdētāja vietnieks Omurbeks Suvanalijevs.

Drošības apsvērumu dēļ pieņemts lēmums slēgt robežu. Valsts pirmās personas nav parādījušās sabiedrībā kopš protesta akciju sākuma, norādīja Suvanalijevs.

Tīmeklī publicēti vairāki prezidenta paziņojumi, tomēr nav zināms, kur tie tapuši.

"Amatpersonas ir pametušas darba vietas, atrodas konspiratīvās vietās. Pateikt, precīzi kur, mēs nevaram, daudzi no viņiem slēpjas. Daļa no viņiem, arī Boronovs, apgalvo, ka strādā attālināti, un paziņojumus par demisiju nav iesnieguši. Šādu revanšistu ir samērā daudz," norādīja Suvanalijevs.

Politiskā situācija valstī saglabājas saspringta, viņš atzina.

"Politiskās partijas nespēj vienoties. Mēs ar drošības struktūru bloku īstenojam visus pasākumus, lai nepieļautu sadursmes. Partijām ir jāsēžas pie sarunu galda, lai nepieļautu situācijas destabilizāciju," sacīja amatpersona.

Kirgizstānas opozīcija noraidījusi svētdien notikušo parlamenta vēlēšanu rezultātus, apgalvojot, ka notikusi vēlētāju uzpirkšana un rezultātu falsifikācija.

Saskaņā ar oficiālajiem rezultātiem vēlēšanās uzvarēja prezidentam Džeenbekovam tuvās politiskās partijas. Taču opozīcija pieprasīja anulēt rezultātus, uzstājot, ka vēlēšanu procesā notikuši daudzi pārkāpumi un krāpšanās.

Pēc vēlēšanām galvaspilsētā Biškekā un citur valstī sākās plaši protesti. Izraisījās sadursmes ar policiju.

Pēc medicīniskās palīdzības vērsušies vairāk nekā 1000 cilvēku, viens cilvēks no gūtajām traumām miris, liecina Veselības ministrijas dati. Lai nepieļautu situācijas saasināšanos valstī, Kirgizstānas Centrālā vēlēšanu komisija otrdien anulēja vēlēšanu rezultātus.