foto: REUTERS/SCANPIX
Ziemeļkorejas līderis izvērsis programmu, lai stiprinātu grūtībās nonākušo ekonomiku
Ziemeļkorejas līderis Kims Čenuns devis rīkojumu izvērst programmu, lai stiprinātu grūtībās nonākušo ekonomiku.
Pasaulē
2020. gada 6. oktobris, 10:12

Ziemeļkorejas līderis izvērsis programmu, lai stiprinātu grūtībās nonākušo ekonomiku

Jauns.lv / LETA

Ziemeļkorejas līderis Kims Čenuns devis rīkojumu pirms janvārī gaidāmā partijas kongresa valsts mērogā izvērst programmu, lai stiprinātu grūtībās nonākušo ekonomiku, otrdien vēsta oficiālie mediji.

Militāri termini un cīņu motīvi Ziemeļkorejā bieži tiek izmantoti oficiālajā retorikā, un arī šī iecerētā tautsaimniecības aktivizēšanas programma tiek dēvēta par kauju.

Lēmums pieņemts valdošās Strādnieku partijas sanāksmē laikā, kad izolētās valsts vārgā tautsaimniecība globālās pandēmijas un neseno plūdu dēļ pakļauta vēl lielākam spiedienam nekā parasti.

Obligātas masu mobilizācijas programmas, nosakot virsstundas un papildu pienākumus, Ziemeļkorejā pirms svarīgiem notikumiem ir ierasta lieta.

Piedalīšanās kampaņās tiek rūpīgi uzraudzīta un uzskatīta par lojalitātes apliecinājumu režīmam. Cilvēktiesību aktīvisti iepriekšējās kampaņas raksturojuši kā piespiedu darbu.

Ziemeļkorejas valdošās partijas kongresā janvārī, kas būs pirmais šāds notikums pēc piecu gadu pārtraukuma, pieņems jaunus plānus ekonomikā.

Tautsaimniecība atrodas pastāvīgās mokās neveiksmīgās vadības dēļ, bet valsts vadība no iepriekšējā plāna šogad klusām atteicās, partijas sanāksmē augustā atzīstot, ka "nacionālās ekonomijas uzlabošanas mērķu īstenošanas ceļā notikusi būtiska kavēšanās".

Tautsaimniecība cietusi arī starptautisko sankciju rezultātā, kas Ziemeļkorejai noteiktas ballistisko raķešu un kodolprogrammas dēļ.

Analītiķi prognozē, ka Phenjana demonstrēs jaunākos sasniegumus šo programmu īstenošanā sestdien, kad tiks atzīmēta valdošās partijas 75.gadadiena.