foto: REUTERS/SCANPIX
Armēnija aicina ECT paust nostāju Kalnu Karabahas konfliktā
Pasaulē
2020. gada 28. septembris, 23:43

Armēnija aicina ECT paust nostāju Kalnu Karabahas konfliktā

Jauns.lv / LETA

Eiropas Cilvēktiesību tiesa (ECT) pirmdien apliecināja, ka Armēnijas valdība lūgusi tiesu steidzami nākt klajā ar prasību Azerbaidžānai, lai tā izbeidz uzbrukt civilistiem, kā arī aptur bruņoto spēku uzbrukumus civilistu apdzīvotajām vietām Armēnijā un Kalnu Karabahā.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Strasbūrā bāzētā tiesa apliecināja, ka tā izvērtē Armēnijas lūgumu.

Kalnu Karabahas strīdus reģionā pirmdien turpinājās sadursmes armēņu un azerbaidžāņu bruņoto spēku starpā, abām pusēm apgalvojot, ka tām izdodas gūt virsroku.

Starptautiskā sabiedrība aicina konfliktu atrisināt diplomātiskā ceļā, vairojoties bažām, ka stratēģiski svarīgajā Kaukāza reģionā konfliktā var tikt ievilktas reģiona valstis.

Turcija jau apliecinājusi, ka tā atbalsta Azerbaidžānu, bet Krievija, kurai Armēnijā ir armijas bāzes, aicinājusi pasludināt uguns pārtraukšanu.

Kā ziņots, svētdienas rītā uz Kalnu Karabahas faktiskās robežas sākušās smagas kaujas. Abas puses karadarbības sākšanā apsūdz viena otru.

Abas puses ziņo par pretējai pusei nodarītajiem smagajiem zaudējumiem, kā arī par upuriem civiliedzīvotāju vidū.

Kalnu Karabaha, kas padomju laikā bija Azerbaidžānas PSR sastāvā, kopš deviņdesmito gadu sākuma ir "de facto" neatkarīga armēņu republika. Kaut arī kopš PSRS sabrukuma Azerbaidžāna nekad nav kontrolējusi Kalnu Karabahu, tā šo armēņu apdzīvoto reģionu uzskata par savu teritoriju. Arī starptautiskā sabiedrība uzskata Kalnu Karabahu par daļu no Azerbaidžānas un neviena valsts nav atzinusi šo reģionu par neatkarīgu valsti.