foto: EPA/Scanpix
Tihanovska par Lukašenko inaugurāciju: "Patiesībā vienkārši aizgāja pensijā"
Pasaulē
2020. gada 23. septembris, 16:55

Tihanovska par Lukašenko inaugurāciju: "Patiesībā vienkārši aizgāja pensijā"

Jauns.lv / LETA

Baltkrievijas autoritārā līdera Aleksandra Lukašenko inaugurācija prezidenta amatā ir farss, trešdien apliecināja neseno prezidenta vēlēšanu opozīcijas kandidāte Svetlana Tihanovska.

"Es, Svetlana Tihanovska, esmu vienīgais līderis, kuru ir izraudzījusies Baltkrievijas tauta," paziņojumā, kas tika izplatīts pēc Lukašenko inaugurācijas, norādīja opozicionāre.

"Šī tā dēvētā inaugurācija, protams, ir farss. Patiesībā šodien Lukašenko vienkārši aizgāja pensijā," viņa piebilda.

Eiropa atbalsta prasības apturēt vardarbību, atbrīvot politieslodzītos un sarīkot jaunas, taisnīgas, caurskatāmas vēlēšanas, kā arī tās ir gatavas sniegt Baltkrievijai reālu palīdzību, norādīja līdere. Ir vairākas nopietnas investīciju paketes, kas ir paredzētas "pēc demokrātijas uzvaras".

Minskas Neatkarības pilī trešdien notika Lukašenko inaugurācijas ceremonija, kas līdz pēdējam brīdim tika turēta noslēpumā.

Parasti inaugurācijas ceremonija tiek iepriekš izsludināta un ir liels valsts mēroga notikums, taču šoreiz tā tika turēta slepenībā.

Baltkrievijā kopš prezidenta vēlēšanām 9.augustā notiek plaši protesti pret Lukašenko režīmu.

Saskaņā ar oficiālajiem rezultātiem Lukašenko vēlēšanās ieguvis 80,1% balsu, kamēr opozīcijas kandidāte Tihanovska tikai 10,1% balsu.

Taču opozīcija, pamatojoties uz liecībām par nepieredzēti plašiem pārkāpumiem, apgalvo, ka šie rezultāti ir viltoti.

Vēlēšanu rezultātus atteikusies atzīt arī Eiropas Savienība (ES) un citas Rietumvalstis, un Baltkrievijai draud ASV un ES sankcijas par vēlēšanu rezultātu viltošanu un protestētāju apspiešanu.

ANO cilvēktiesību izmeklētāja Anaisa Marina pagājušajā nedēļā paziņoja, ka Baltkrievijā kopš vēlēšanām agresīvi aizturēti vairāk nekā 10 000 cilvēku un saņemtas vairāk nekā 500 sūdzības par spīdzināšanu un tūkstošiem cilvēku tikuši mežonīgi piekauti.