foto: Mikhail Metzel/TASS
Turkmenistānā slēdz krievu klases; Maskavā par šādu "fašismu" nesatraucas
Krievijas prezidents Vladimirs Putins norīs jebkuru Turkmenistānas vadoņa Gurbanguli Berdimuhamedova gājienu pret krievu tautiešiem, kamēr turkmēņi nepārkāps līniju, kas šķir diktatūru no demokrātijas.
Pasaulē
2020. gada 20. septembris, 06:20

Turkmenistānā slēdz krievu klases; Maskavā par šādu "fašismu" nesatraucas

Kas Jauns Avīze

Turkmenistānā slēdz pēdējās klases, kur mācības noritēja krievu valodā, bet Maskava ne ar pušplēstu vārdu nav paudusi satraukumu par "turkmēņu fašismu".

Krievijas vēstniecība aprobežojusies ar nožēlas paušanu savā mājaslapā, atreferējot oficiāli pausto Ašgabatas pozīciju, ka skolu vadība nespēj nodrošināt sanitāri higiēnisko normu ievērošanu.  

Kurss uz turkmenizāciju

90. gadu vidū toreizējais Turkmenistānas prezidents, visnotaļ odiozais Saparmurats Nijazovs, saukts par Turkmenbaši, uzņēma bašisma – turkmēņu nacionālisma – kursu. Iesākumā Nijazovs pārtrauca visu Krievijas TV kanālu translāciju, slēdza Puškina teātri, augstskolas pārgāja uz turkmēņu valodu, vēlāk likvidēja arī krievu, uzbeku un kazahu skolas.

Pēdējām divām tautībām mācības savā valodā liedza pilnībā, bet apgabalu centros tomēr divās vai trīs skolās saglabāja krievu klases. Tajās uzņēma tikai ar Krievijas pilsonību vai bēgļa statusu.

Ašgabatā bija saglabājies ap desmit šādu klašu, un tajās ieinteresēti bijuši daudzi turkmēņi, kas neredz saviem bērniem nākotni traģikomiski autoritārajā valstī, kur aizliegums sievietēm krāsot nagus vēl nav tas trakākais. Mērķis ir, lai bērni tālāk varētu studēt Krievijā un līdz nesenam laikam Baltkrievijā.

Samaksā kukuli, nauda vējā

Vienā krievu klasē mācījās 40 līdz 50 skolēnu. Lai tajā iekļūtu, bija jāmaksā kukulis līdz 400 dolāru, sarunā ar "Deutsche Welle" zina teikt Turkmenistānas Republikāniskās partijas trimdā līderis Nurmuhameds Hanamovs.

Kad Ašgabatas 64. skolā šā mācību gada sākumā slēdza krievu klases, pirmklasnieku vecāki ļoti sašuta – nauda bija samaksāta velti. Sapulcējās daži desmiti cilvēku, izsaukta milicija, ierosināta izmeklēšana par korupciju, aizturēts bijušais direktors, kurš esot kukuļos ņēmis pat 1000 dolāru un vairāk.

Skolēnu mātēm paskaidrots, ka koronavīrusa dēļ bērni jāizvieto pa citām klasēm un skolām, iesakot bez skandāla pāriet uz dzimto valodu. Dažās skolās krievu klases esot gan tikai samazinātas līdz 15 audzēkņiem.

Kremlis nesatraucas

Turklāt oficiāli dots rīkojums šajās klasēs neuzņemt milicijas un citu spēka struktūru darbinieku bērnus, tā ka saīsināšana pirmām kārtām veikta uz viņu rēķina. Daudzi prokurori, tiesneši, miliči steigušies uz skolām ierakstus par savu nodarbi nomainīt uz vienkārši valsts kalpotājs. Tikmēr kukuļa apmērs par uzņemšanu krievu klasē uzkāpis līdz 2000 dolāru.

Maskava lielu traci nav cēlusi, vēstniecība gan atgādinājusi par 2002. gada starpvalstu līgumu, kas paredz veicināt krievu valodas apguvi Turkmenistānā un turkmēņu – Krievijā. Līdz šim Kremlis pret krievu tiesībām Vidusāzijas valstīs izturējies visai vienaldzīgi, kamēr Baltijas valstis un Ukrainu gāna par fašistiem.

Krievijas oficiālā attieksme vēl šā gadsimta sākumā bija, ka visi, kas gribējuši, no Vidusāzijas ir aizbraukuši. Daudz lielāku satraukumu Maskavā viestu šo valstu pāreja uz demokrātiju.