foto: EMPICS Entertainment
“Es ar Covid-19 saslimu martā, bet sešus mēnešus vēlāk aizvien nejūtos labi”
Pasaulē
2020. gada 15. septembris, 06:49

“Es ar Covid-19 saslimu martā, bet sešus mēnešus vēlāk aizvien nejūtos labi”

Jauns.lv

“Es ar Covid-19 inficējos martā, bet sešus mēnešus vēlāk aizvien nejūtos labi,” savu pieredzes stāstu par cīņu ar jauno koronavīrusu iesāk 27 gadus vecais brits Čārlijs Rasels.

Medijs “The Guardian”, kam Rasels atklājis, kā slimība mainījusi viņa ikdienu, vēstī – jaunā vīrieša dzīve nu krietni atšķiras no tās, kādu aizvada vidējais viņa vecuma cilvēks. Rasels trīs reizes nedēļā vairs neskrien piecu kilometru distanci, kā bija ieradis darīt iepriekš. Viņš neiet izklaidēties, nestrādā un viņam nekļūst labāk.

“Ja es būtu zinājis, ka būšu tik slims, toreiz martā visu būtu uztvēris krietni nopietnāk. Bet viss, ko tolaik dzirdējām, bija tas, ka, ja tu inficēsies un ja esi jauns, tad, visticamāk, slimība paies bez simptomiem. Vai arī slimosi dažas nedēļas un viss,” viņš stāsta. Tomēr Covid-19 Raselam izrādījās krietni grūtāks pārbaudījums – viņš piedzīvoja sāpes krūtīs, nepanesamas migrēnas, nopietnu elpas trūkumu, reiboņus un nogurumu, kā arī kļuva par vienu no cilvēkiem, kas simptomus izjūt ilgstoši.

Čārlzs Šeperds no “Me Association”, kas atbalsta cilvēkus ar hroniskā noguruma sindromu, komentē – visu šo laiku uzsvars ticis likts uz faktu, ka jauniem cilvēkiem, saslimstot ar Covid-19, viss būs labi. Vienīgais iemesls, kāpēc viņiem būtu jādistancējas, ir piesardzība, lai neaplipinātu savas vecmāmiņas. Tomēr asociācijā krasi pieaug to cilvēku skaits, kas vēršas pēc palīdzības, jo aizvien izjūt slimības sekas.

Viņš norāda: “Pastāv risks, ka jauni cilvēki, saķerot slimību, varbūt nenonāks slimnīcā, taču viņiem var attīstīties pēc-Covid sindroms, kas viņus var novārdzināt.”

Londonas Karaliskās koledžas profesors Tims Spektors norāda, ka aptuveni 600 000 cilvēku izjūt simptomus pēc Covid-19 pārslimošanas. Viens no 200 slimniekiem ziņojis, ka slimības pazīmes jūt pat vairāk nekā 90 dienas.  

Šobrīd pasaulē Covid-19 skāris vairāk nekā 29 miljonus cilvēku, bet mirušo skaits tuvojas vienam miljonam. Visvairāk saslimušo – teju septiņi miljoni, ir ASV, kurai seko Indija un Brazīlija ar vairāk nekā četriem miljoniem inficēšanās gadījumu.