foto: REUTERS/SCANPIX
Navaļnija veselības stāvoklis esot uzlabojies, policija pastiprinājusi apsardzi
Krievijas opozīcijas līdera Alekseja Navaļnija veselības stāvoklis uzlabojas un viņš var runāt.
Pasaulē
2020. gada 10. septembris, 11:10

Navaļnija veselības stāvoklis esot uzlabojies, policija pastiprinājusi apsardzi

Jauns.lv / LETA

Krievijas opozīcijas līdera Alekseja Navaļnija, kas šobrīd ārstējas Berlīnes slimnīcā "Charite", veselības stāvoklis uzlabojas un viņš var runāt, ceturtdien vēsta žurnāls "Der Spiegel", norādot, ka Vācijas galvaspilsētas policija pastiprinājusi apsardzi.

Apsardzes pastiprināšana "skaidri norāda uz to, ka Berlīnes policija negrib pieļaut jaunus uzbrukuma mēģinājumus", vēsta žurnāls.

Atbilstoši žurnāla informācijai Navaļnijs tagad, pēc visa spriežot, atkal var runāt un spēj atcerēties detaļas par lidojumu no Tomskas uz Maskavu, kura laikā viņam kļuva slikti.

"Viņa izteikumi var būt bīstami cilvēkiem, kas stāv aiz šī slepkavības mēģinājuma," skaidro izdevums.

Navaļnijam pēc saindēšanās nonākot komā, ļaudis Krievijā ar plakātiem izgājuši ielās

gallery icon
11

Ja Navaļnija veselības stāvoklis turpinās uzlaboties, viņš, domājams, varēs pieņemt apmeklētājus, norāda "Der Spiegel".

Par Navaļnija atlabšanu ceturtdien vēsta arī Krievijas tīmekļa medijs "The Insider" un starptautiskais pētnieciskās žurnālistikas projekts "Bellingcat".

Opozicionāram izdevies atcerēties notikumus pirms saindēšanas, vēsta "The Insider".

Ārsti uzskata, ka Navaļnija psihiskais stāvoklis atjaunojies teju pilnībā, bet fiziski viņam izdevies atlabt par 90%.

Pie Omskas slimnīcas ieradušies Alekseja Navaļnija paši tuvākie cilvēki

Krievijas opozīcijas līdera Alekseja Navaļnija organismā atrasta inde, kas apdraud ne tikai viņu pašu, bet arī apkārtējos, piektdien paziņojis viņa ...

gallery icon
17

Kā norāda "The Insider", Krievijas bijušā dubultaģenta Sergeja Skripaļa un bulgāru uzņēmēja Jemeļjana Gebreva, kas tāpat kā Navaļnijs tika saindēti ar grupas "Novičok" nervus paralizējošām vielām, atlabšana notika smagāk un ilgāk.

Ārsti uzskata, ka Navaļnijs izdzīvojis vienīgi tāpēc, ka reisa Tomska-Maskava piloti lidmašīnu ātri nosēdinājuši Omskā un ka viņš jau lidostā saņēmis atropīnu.

"The Insider" vēsta, atsaucoties uz saviem avotiem, ka ārsti jau atļāvuši apmeklētājiem tikties ar Navaļniju, bet viesiem būs jāiziet cauri trim policijas kontroles posteņiem.

Vācijas specdienesti gatavojas ne tikai fiziskiem draudiem Navaļnijam, bet arī "dezinformācijas vētrai", arī centieniem diskreditēt slimnīcu "Charite", norāda izdevums.

Tikmēr Navaļnija preses sekretāre Kira Jarmiša paziņojusi, ka ziņas par viņa veselības stāvokli ir stipri pārspīlētas. "Sakarā ar pēdējiem materiāliem par Alekseju: par to, ka viņš nāk pie samaņas un reaģē uz apkārtējiem, mēs paziņojām vēl pirmdien, taču pamatā raksts ir stipri pārspīlēts un satur daudz faktisku neprecizitāšu," tviterī raksta Jarmiša.

Navaļnijs 20.augustā ar saindēšanās pazīmēm nesamaņā tika nogādāts Omskas slimnīcā Sibīrijā, bet divas dienas vēlāk no Krievijas pārvests uz Vāciju, kur viņa ārstēšanu uzņēmusies Berlīnes Universitātes klīnika "Charite".

Kā 2.septembrī pavēstīja Vācijas valdība, iegūti neapstrīdami pierādījumi, ka Navaļnijs ir saindēts ar nervus paralizējošu kaujas vielu, kas pieder pie "Novičok" grupas.

Pirmdien Navaļnijs tika atmodināts no medicīniskās komas.