foto: Janik Rohland/Unsplash
Lācis nogalinājis tūristu Svalbārā, kur šāda traģēdija nebija notikusi teju 10 gadus
Pasaulē
2020. gada 30. augusts, 05:11

Lācis nogalinājis tūristu Svalbārā, kur šāda traģēdija nebija notikusi teju 10 gadus

Jauns.lv

Norvēģijai piederošajā Svalbāras salu arhipelāga daļā lācis uzbrucis tūristu teltīm, nogalinot vienu ārzemnieku, vēstī ārvalstu mediji.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Incidents noticis netālu no Longjērbījenes. Pagaidām zināms vien tas, ka vīrietis ir ārvalstnieks. Pēc notikušā viņš nogādāts vietējā slimnīcā, kur mediķi konstatēja cietušā nāvi.

foto: Andy Brunner/Unsplash

Svalbāra atrodas Arktikā, 800 kilometru attālumā no Norvēģijas, savukārt Longjērbījene ir galvenā Norvēģijas Svalbāras daļas apmetne.

Zināms, ka vietējie iedzīvotāji pēc incidenta nogalinājuši lāci. Uzbrukuma brīdī nometnē, kur ieradās lācis, bija uzslietas vairākas teltis.

Kopš 1971. gada par polārlāču upuriem kļuvusi vien pieci cilvēki, tomēr amatpersonas vienmēr stingri brīdina ceļotājus, ka lāči tur rada risku, tāpēc visiem, kas dodas tālāk no apdzīvotām vietām, jābūt līdzi ierocim. Tāpat ierocim jābūt arī darbiniekiem, kuri strādā nometnēs.

Brīdinājumā ceļotājiem teikts, ka lācis var parādīties jebkur Svalbāras teritorijā, tāpēc cilvēki aicināti izvairīties no situācijām, kas var būt bīstamas gan “jums, gan lācim”.

Tomēr laiku pa laikam ārvalstnieki nonāk šo dzīvnieku nagos. Pēdējo reizi tas notika 2011. gadā, kad 17 gadus vecs zēns no Solsberijas Lielbritānijā kopā ar citiem skolēniem devās izpētes braucienā uz šo arhipelāgu. Savukārt 2015. gadā polārlācis izrāva kādu čehu tūristu no telts, saplosīja viņam muguru, taču tad ar šāvieniem tika aizbiedēts.

Svalbāras policijas iecirknī norāda, ka informāciju par notikušo ir saņēmuši. Tagad likumsargi izmeklēs, vai nometnē tobrīd atradās bruņots sargs, kurš uzmana, vai cilvēkiem netuvojas lācis. “Mēs esam lāča teritorijā un polārlāči ir bīstami cilvēkiem,” norāda atbildīgās amatpersonas.

Zināms, ka uzbrukuma brīdī nometnē teltīs atradās vēl seši cilvēki. Norvēģu mediji vēstī, ka nometnes administrācija neļauj saviem viesiem turēt ieroci šajā teritorijā, kā arī neiesaka izmantot trauksmes signālus vai signālraķetes kā lāča aizbaidīšanas līdzekļus vasaras sezonā, jo šajā laikā dzīvnieks pietuvojas krietni retāk.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās