foto: EPA/Scanpix
Lietuvā ierosina noteikt sankcijas 118 Baltkrievijas amatpersonām
Lietuvas Ārlietu ministrs Lins Linkevičs.
Pasaulē
2020. gada 26. augusts, 15:29

Lietuvā ierosina noteikt sankcijas 118 Baltkrievijas amatpersonām

Jauns.lv / LETA

Lietuvas Ārlietu ministrija ierosina noteikt sankcijas 118 Baltkrievijas amatpersonām, kas ir atbildīgas par balsošanas rezultātu viltošanu šomēnes notikušajās prezidenta vēlēšanās un vardarbību pret protestētājiem pēc vēlēšanām.

"Ārlietu ministrija iesniegusi Iekšlietu ministrijai atjauninātu sarakstu, kurā tagad ir 118 cilvēki, pret kuriem ierosināts noteikt sankcijas," ziņu aģentūrai BNS teica ārlietu ministra Lina Linkeviča preses sekretāre Rasa Jakilaitiene.

Iepriekš Lietuvas Ārlietu ministrija bija ierosinājusi noteikt sankcijas Baltkrievijas prezidentam Aleksandram Lukašenko un vēl 30 cilvēkiem par vēlēšanu rezultātu viltošanu.

foto: EPA/Scanpix
Lietuvas Ārlietu ministrs Lins Linkevičs.

Sankciju sarakstā iekļautajām personām būs aizliegts iebraukt Lietuvā. Galīgais lēmums būs jāpieņem iekšlietu ministrei Ritai Tamašunienei.

Sankcijas  Baltkrievija amatpersonām plāno noteikt Latvija un Igaunija, kā arī Eiropas Savienība.

Baltkrievijā nerimst protesti pret 9.augustā notikušo prezidenta vēlēšanu viltošanu un autoritāro prezidentu Aleksandru Lukašenko. Protestu gaitā tūkstošiem cilvēku aizturēti, vairāki simti ievainoti. Daudzu valsts uzņēmumu strādnieki streiko.

Saskaņā ar oficiālajiem rezultātiem vēlēšanās Lukašenko, kurš ir pie varas kopš 1994.gada, ieguvis 80,1% balsu, bet opozīcijas kandidāte Svetlana Tihanovska - 10,1%, taču opozīcija uzskata, ka vēlēšanu rezultāti ir viltoti, un vēlēšanās pārliecinoši uzvarējusi Tihanovska. Eiropas Savienības valstis neatzīst vēlēšanu rezultātus.