foto: EPA/Scanpix
Lukašenko triecienniekus apbruņojuši arī Rietumi
Baltkrievijas omonieši žēlastību nepazīst un, šķiet, diktatoru Aleksandru Lukašenko uzskata par savu īsto tēvu.
Pasaulē
2020. gada 22. augusts, 03:41

Lukašenko triecienniekus apbruņojuši arī Rietumi

Kārlis Seržants

Kas Jauns Avīze

Visa pasaule ar aizturētu elpu vēroja, cik nežēlīgi protestētāju izklīdināšanā Baltkrievijā darbojās specvienības. Viņu rīcībā ir moderna tehnika, lielisks bruņojums, tostarp arī Rietumos ražots.

Kādi tad ir spēki, ko diktators Aleksandrs Lukašenko var izmantot nemieru apspiešanai savā valstī? Zīmīgi, ka īsi pirms vēlēšanām viņš apmeklēja nevis darbaļaudis rūpnīcās un kolhozos, bet gan specvienības un armijniekus.

Policejiska valsts

Pēc Apvienoto Nāciju Organizācijas datiem, Baltkrievijā uz 100 000 iedzīvotāju ir aptuveni 1442 dažādu represīvo iestāžu un dienestu darbinieku. Salīdzinājumam – pat Krievijā šis skaits ir 508, ASV tikai – 256.

Baltkrievijas Iekšlietu ministrijas pakļautībā vien ir 87 000 darbinieku, no kuriem 39 000 tieši Minskā – to skaitā parastā milicija, OMON, iekšējais karaspēks un apkalpojošais personāls. Pāriešana tautas pusē notikusi tikai dažos gadījumos.

Ap 1500 omoniešu

Latvijā joprojām daudzi atceras Rīgas OMON pastrādātos noziegumus 1991. gadā – provokatīvi rīkotos sprādzienus, uzbrukumus Iekšlietu ministrijai un citiem objektiem, arī bojā gājušos.

foto: EPA/Scanpix
Baltkrievijas omonieši žēlastību nepazīst un, šķiet, diktatoru Aleksandru Lukašenko uzskata par savu īsto tēvu.

Šāda veida vienības visā PSRS teritorijā izveidoja 1988. gadā, un šī abreviatūra nozīmē otrjad miliciji osobovo naznačeņija jeb īpašas nozīmes milicijas vienība. Arī Baltkrievijā šo vienību izveidoja 1988. gadā, un šobrīd tajā, pēc oficiāliem datiem, ir 1500 kaujinieku. Viņu bruņojumā ir spectērps, vairogs, gumijas steks, elektrošoka ierīce un ar gumijas lodēm lietojamie šaujamieroči.

Čehu granātas, vācu automāti

Izmanto arī trokšņa – gaismas granātas, kuras, kā atklājies, Baltkrievija iepirkusi Čehijā. Paaugstinātas bīstamības situācijās omoniešu rīcībā ir arī kalašņikovi, kas daļēji jau nomainīti pret Vācijā ražotiem Heckler&Koch MP5 automātiem – tādi ir arī daudzu Eiropas valstu specvienību un armiju bruņojumā. Ir arī dažādu marku pistoles un kaujas granātas.

Vienība ir arī bagātīgi apgādāta ar dažādu tehniku – OMON rīcībā ir bruņotā automašīna Mars ar īpašu laukumiņu, no kura var šaut un kuru var aprīkot ar ūdensmetēju. Ir arī bruņutransportieri Vilat, Kaiman, Tigr, bruņoti ar ložmetējiem un ātršāvējiem lielgabaliem.

Lukašenko trieciennieku rīcībā ir ūdensmetēji un barikāžu izjaukšanas agregāti, kurus OMON jau vairākas nedēļas pirms vēlēšanām aktīvi izrādīja, rīkojot publiskas mācības demonstrantu izgaiņāšanā.

Diktatora izauklēti

OMON uzņem vecumā līdz 25 gadiem, un šobrīd aptuveni 90% sastāva visu savu apzinīgo mūžu ir šajā dienestā tikai un vienīgi Lukašenko valdīšanas laikā. Viņiem ir labas algas, sociālās garantijas, pensija pēc 20 gadu izdienas, daudzi dzīvo valsts piešķirtos dienesta dzīvokļos. Iespējams, baiso nežēlību izskaidro arī bailes zaudēt šos labumus.

Baltkrievijas Iekšlietu ministrijai pakļauts tā saucamais iekšējais karaspēks, kaut kas līdzīgs Krievijas Rosgvardija jeb nacionālajai gvardei – pēc dažādām ziņām, no 11 000 līdz 14 000 labi bruņotu, ar tehniku apgādātu vīru.

Vēl viena no Baltkrievijas varenākajām spēka struktūrām ir Valsts drošības komiteja, saglabāta sākotnējā veidā – tas nozīmē, ka VDK rīcībā joprojām ir arī visa PSRS laika aģentūra. Ziņas par čekistu daudzumu ir slepenas, taču pats Lukašenko, runājot par darbinieku skaitu dažādos laikos, minējis skaitļus no 3000 līdz pat 10 000. VDK joprojām saglabājusi arī galvenos uzdevumus, un tā ir cīņa pret citādi domājošiem pilsoņiem.

Spēcīga armija

Lukašenko rīcībā ir arī viena no spēcīgākajām armijām Eiropā. Kādreiz Baltkrievijas kara apgabals bija viens no vislabāk sagatavotajiem un apgādātajiem, jo atradās uz robežas, šeit bija ļoti daudz armijas tehnikas un munīcijas noliktavu.

OMON Baltkrievijā brutāli aiztur protestētājus

Baltkrievijas varasiestādes aizturējušas vairāk nekā 250 cilvēkus demonstrācijās pret centrālās vēlēšanu komisijas atteikšanos reģistrēt augustā paredzētajām prezidenta vēlēšanām opozīcijas kandidātus, ...

gallery icon
38

Baltkrievijas armijā ir 65 000 cilvēku, no kuriem 45 000 ir tieši karavīri, viņiem vajadzības gadījumā var pievienoties vēl 120 000 aktīvo rezervistu. Armija ir labi apmācīta, ko demonstrē regulārajos manevros kopā ar Krievijas armiju.

Armijas sastāvā ir arī Speciālo operāciju spēki, kuru kaujinieki ir apmācīti darboties jebkurā pasaules malā un apstākļos. Ziņas par šo vienību ir slepenas, taču, pēc ekspertu aplēsēm, varētu būt no 1500 līdz 3000 vīru.

Simtiem tanku un lidmašīnu

Armijas apbruņojums ir ievērības cienīgs – 1800 tanku, 2600 bruņumašīnu, 300 lidmašīnu un 1600 artilērijas sistēmu. Zīmīgi, ka tieši nedēļu pirms vēlēšanām Lukašenko pavēlēja veikt inspekciju visās spēka struktūrās, sākot no OMON, beidzot ar armiju, un nav nekādu šaubu, ka vajadzības gadījumā viņš ir gatavs likt lietā visu, kas viņam ir.

Nedrīkst arī aizmirst, ka netālu no Baltkrievijas robežas atrodas lieli Krievijas armijas spēki, tostarp Pleskavas gaisa desanta divīzija un vairākas kaujas helikopteru bāzes.