foto: Pixabay.com
Vairāki ukraiņu viesstrādnieki Igaunijā pēkšņi nonāk reanimācijā. Izrādās, karantīnas laikā sēņoja
Pasaulē
2020. gada 23. augusts, 06:13

Vairāki ukraiņu viesstrādnieki Igaunijā pēkšņi nonāk reanimācijā. Izrādās, karantīnas laikā sēņoja

Jauns.lv

Ārstiem Igaunijā radušās pamatotas aizdomas, ka tieši pēc tīmeklenes pagatavošanas un apēšanas reanimācijā, pieslēgti pie mākslīgās nieres, nonākuši trīs ukraiņu viesstrādnieki, kuri nupat bija izsēdējuši karantīnu un jau grasījās sākt strādāt un pelnīt naudu.

“Postimees” vēstī, ka 5. augustam bija jākļūst par svētku dienu vairākiem ukraiņu viesstrādniekiem, jo divu nedēļu izolācijai Tartu apkārtnes mežā bija pienācis gals, divi testi uzrādīja negatīvu Covid-19 klātbūtni un strādnieki nu bija saņēmuši oficiālu atļauju strādāt, tāpēc beidzot varēja ķerties klāt naudas pelnīšanai, taču gaidāmā prieka vietā atnāca nelaime - viņiem sāka kļūt slikti.

Kad reanimācijas nodaļā bija nonākuši jau divi ārvalstu strādnieki, igauņu ārstiem parādījās aizdomas par saindēšanos ar sēnēm.

Medijs sazinājies arī ar uzņēmumu, kas pieņēmis ukraiņu darbiniekus. Nelielā lauksaimniecības uzņēmuma pārstāvis gan vēlējies palikt anonīms, jo iepriekš jau piedzīvojis pārmetumus par ukraiņu pieņemšanu darbā. Viņš ar skumjām stāstījis: “Ļoti muļķīga situācija,” piebilstot, ka pie viņa atbraukušie ukraiņi, visticamāk, sēņot devās garlaicības mākti. Visi trīs ļoti vēlējušies ķerties pie darba un bija neizpratnē, kāpēc viņiem jāturpina būt izolācijā, ja Covid-19 analīzes bija negatīvas.

Pašizolācijas laikā viņi gan varēja pastaigāties, jo apkārtnē, kur viesstrādnieki uzturējās, nebija cilvēku.

Tartu Universitātes klīnikas intensīvās terapijas nodaļas vadītājs Silvers Sarapū norādījis, ka, visticamāk, ukraiņi saindējušies ar tīmeklenēm, kuru lietošanai uzturā raksturīgas nieru problēmas un ļoti garš inkubācijas periods – no trim dienām līdz pat trim nedēļām. Dabā sastopami vairāki tīmekleņu paveidi un visi tie var izraisīt nāvi. Medijs vēsta, ka viesstrādnieki saņēma lielu indes devu, jo ēda šīs sēnes vairākas dienas pēc kārtas.

foto: Pixabay.com
Tīmeklene

Šobrīd trim iebraucējiem – precētam pārim un vēl vienam vīrietim – nepieciešama mākslīgā niere un viņi ārstējas nefroloģijas nodaļā, tāpēc situācija ir visnotaļ nopietna.

Uzņēmums, kas bija atbildīgs par darbiniekiem, medijam taisnojies, ka izolācijas laikā nodrošināja cilvēkus ar pārtiku. “Mums ir pašiem savi dārzeņi!” norāda lauksaimniecības uzņēmuma pārstāvis, piebilstot, ka vispār slāvu tautības cilvēki labi pazīst sēnes. “Krievi visur tās atrod. Pat tādas, ko citi nezina. Kā gan viņi tā varēja kļūdīties?” viņš prāto.

Šobrīd sasirgušie ukraiņi ārstējas slimnīcā un sliktākajā situācijas attīstības gadījumā vienīgais glābiņš var būt nieru transplantācija. Ārsts gan norādīja, ka nieru funkcijas var atjaunoties, tomēr piebilda, ka ārstēšana aizvien var prasīt daudz laika.

Tikmēr mikologs Veiko Kastanje izdevumam skaidroja, ka tīmekleņu mežos šogad ir visai daudz, tomēr viņš nesaprot, kā šīs sēnes var nonākt cilvēku groziņos, jo tās īsti nelīdzinās nevienai citai ēdamai sēnei.

FOTO ar pērno gadu sēņu ražu Latvijā: 

Ļaudis soctīklos rāda savus guvumus augusta sēņošanā

gallery icon
18

Beciņas, baravikas un citas sēnes - fotoreportāža no Centrāltirgus

gallery icon
39