Pasaulē
2020. gada 19. augusts, 13:26

Protesti Baltkrievijā prasījuši ceturto upuri: miris vīrietis, kuram galvā iešāva policists

Jauns.lv / LETA

Minskas kara hospitālī no dzīves aizgājis Genādijs Šutovs, kas 11.augustā protestu gaitā Brestā tika sašauts galvā, vēsta medijs tut.by, atsaucoties uz nelaiķa radiniekiem.

Baltkrievijas Iekšlietu ministrija paziņojusi, ka naktī uz 12.augustu policija atklājusi uguni. Ministrijā skaidro, ka drošības spēku pārstāvjiem uzbrukuši "agresīvi noskaņoti pilsoņi, kam rokā bija armatūra".

Policisti sākumā raidījuši brīdinājuma šāvienus, bet tad šāvuši uz protestētājiem.

Tuvinieki Šutovu nav varējuši atrast divas dienas. Vēlāk noskaidrojās, ka viņš vispirms nogādāts uz Brestas apgabala slimnīcu, bet tad - uz Minskas kara hospitāli.

Baltkrievijas pēcvēlēšanu protestu gaitā Šutovs ir jau ceturtais bojāgājušais.

Baltkrievijā trešo nakti pēc kārtas notikušas protestētāju un drošības spēku sadursmes

Baltkrievijā trešo nakti pēc kārtas notikušas protestētāju un drošības spēku sadursmes un aizturēti cilvēki.

gallery icon
52

Saskaņā ar oficiālajiem rezultātiem Baltkrievijas prezidenta vēlēšanās 9.augustā līdzšinējais valsts galva Aleksandrs Lukašenko ieguvis 80,1% balsu, bet opozīcijas kandidāte Svetlana Tihanovska - 10,1%, taču opozīcija uzskata, ka vēlēšanu rezultāti ir viltoti, un vēlēšanās pārliecinoši uzvarējusi Tihanovska.

Galvaspilsētā Minskā kopš 9.augusta nerimst protesti pret vēlēšanu viltošanu un prezidentu Lukašenko, kas bieži pārauguši protestētāju sadursmēs ar drošības spēkiem. Protestu gaitā vairāki tūkstoši cilvēku aizturēti, vairāki simti ievainoti. Daudzu uzņēmumu strādnieki pieteikuši streikus.

Daudzi protestētāji, iznākuši brīvībā no cietumiem, pagājušajā nedēļā liecināja par spīdzināšanu, pārpildītām kamerām, sūdzējās par badu un slāpēm.

Cilvēktiesību aktīvisti ir dokumentējuši spīdzināšanas faktus.

Baltkrievijas Izmeklēšanas komiteja pirmdien pavēstīja, ka jau vairāk nekā 600 cilvēku iesnieguši sūdzības par miesas bojājumiem, kas gūti, kad viņus pēcvēlēšanu masu protesta akciju gaitā aizturēja tiesībsargājošo iestāžu darbinieki.

Vēl aptuveni 100 iesnieguši sūdzības par miesas bojājumu gūšanu pagaidu apcietinājuma iestādēs.