foto: REUTERS/SCANPIX
Lukašenko apsūdz opozīciju centienos "sagrābt varu"
Pasaulē
2020. gada 18. augusts, 20:46

Lukašenko apsūdz opozīciju centienos "sagrābt varu"

Jauns.lv / LETA

Baltkrievijas līdzšinējais prezidents Aleksandrs Lukašenko otrdien apsūdzējis opozīciju par mēģinājumu sagrābt varu.

Drošības padomes sēdes laikā Lukašenko norādīja, ka tā dēvētās Koordinācijas padomes izveide ir "mēģinājums sagrābt varu", vēsta valstij piederošā ziņu aģentūra BELTA.

"Viņi pieprasa ne vairāk, ne mazāk kā varas nodošanu viņiem," uzsvēra līdzšinējais valsts galva.

Viņš brīdināja, ka varasiestādes "likuma ietvaros" veiks "piemērotus pasākumus" pret opozīcijas pārstāvjiem, kas iesaistījušies Koordinācijas padomes darbā.

Lukašenko apsūdzēja opozīciju arī vēlmē saraut Baltkrievijas saites ar līdzšinējo tuvāko sabiedroto Krieviju, kura, kā apgalvo pats autoritārais līderis, esot viņam apsolījusi sniegt palīdzību stabilitātes atjaunošanai Baltkrievijā.

Viņš norādīja, ka opozīcija vēlas lauzt līgumu par Krievijas un Baltkrievijas "vienoto valsti", kā arī vērsties pret krievu valodu un krievu uzņēmējiem.

Kā ziņots, 9. augustā notikušajās vēlēšanās Lukašenko saskaņā ar oficiālajiem rezultātiem ieguvis 80,1% balsu, kamēr opozīcijas kandidāte Svetlana Tihanovska tikai 10,1%.

Taču opozīcija uzskata, ka vēlēšanu rezultāti ir viltoti un ka vēlēšanās pārliecinošu uzvaru jau pirmajā kārtā guvusi Tihanovska.

Jau 9.augusta vakarā Baltkrievijas pilsētu ielās izgāja desmitiem tūkstošiem sašutu vēlētāju, kas pieprasīja atzīt Tihanovskas uzvaru un Lukašenko atkāpšanos no amata.

Varasiestādes mēģināja demonstrācijas apslāpēt, pielietojot spēku, un aizturējušas vairākus tūkstošus protestētāju, kas milicijas aizturēšanas izolatoros pakļauti necilvēcīgiem apstākļiem un vardarbībai.

Tas izsaucis faktiski visas sabiedrības sašutumu, un varasiestādes bijušas spiestas aizvākt no ielām drošības spēkus, kā arī sākt atbrīvot aizturētos.

Svētdien Minskas un citu Baltkrievijas pilsētu ielās izgāja simtiem tūkstošiem cilvēku, lai piedalītos līdz šim nepieredzēti plašā solidaritātes akcijā, pieprasot Lukašenko attiekšanos no varas.

Vienlaikus Baltkrievijā vēršas plašumā streiki, kuru dalībnieki arī izvirza pret režīmu vērstas politiskas prasības.

Arī arvien lielāks skaits ES dalībvalstu oficiāli paziņo, ka neatzīst Baltkrievijas prezidenta vēlēšanu rezultātus.

Tomēr Lukašenko kategoriski atsakās piekāpties protestētājiem, apgalvojot, ka viņi pārstāv mazākumu un darbojas ārvalstu interesēs.