foto: Personīgais arhīvs
“Citi attīstās, mēs joprojām mācāmies audzēt kartupeļus,” baltkrievu protestētājs sarunā ar Jauns.lv atklāj, kas viņu motivējis iziet ielās
Foto, kuru protesta gājienā Minskā, Baltkrievijā uzņēmis Vasīlijs. Viņu pašu iziet ielās pamudinājusi likumsargu agresija pret iedzīvotājiem dienās pēc 9. augusta prezidenta vēlēšanām.
Pasaulē
2020. gada 19. augusts, 04:52

“Citi attīstās, mēs joprojām mācāmies audzēt kartupeļus,” baltkrievu protestētājs sarunā ar Jauns.lv atklāj, kas viņu motivējis iziet ielās

Edvīns Rakickis

Jauns.lv

Puisis, kurš piekrita sarunai ar Jauns.lv, lūdza, lai viņa īstais vārds netiek publicēts, aicinot dēvēt viņu par Vasīliju Ivanovu. Protestos viņš iesaistījies tikai dažas dienas pēc vēlēšanām, taču, kā pats izsakās – zem viena prezidenta stingrās rokas dzīvo kopš dzimšanas.

Komunicējot ar Vasīliju, ātri vien kļūst skaidrs, ka puisis jūtas cieši saistīts ar līdzpilsoņiem savā valstī un ir ļoti motivēts iesaistīties notiekošajā, ko arī dara.

Vasīlijs, kurš šobrīd ir 26 gadus vecs, stāsta, ka strādā loģistikas jomā un vēlas redzēt Baltkrieviju kā brīvu, modernu, attīstībā un inovāciju apgūšanā ieinteresētu valsti, nevis “stagnācijas ērā” iestrēgušu diktatūru.

Situācija Baltkrievijā no protestētāja skatpunkta

Puisis, kurš piekrita sarunai ar Jauns.lv, lūdza, lai viņa īstais vārds netiek publicēts, aicinot dēvēt viņu par Vasīliju Ivanovu. Protestos ...

gallery icon
8

Pret Lukašenko nostājas jau pusaudža gados

Viedoklis par politiskajām norisēm Vasīlijam izveidojies jau 16 gadu vecumā. Tobrīd iestāties pret Lukašenko izveidoto režīmu viņš nospriedis, redzot, cik vardarbīgi apspiesti protesti pēc 2010. gada vēlēšanām ar ierasto iznākumu.

“Galvenie opozicionāri tika iesēdināti cietumā. Es dēvēju viņa līdzšinējo valdīšanas posmu par stagnācijas ēru”. Kāpēc? Tāpēc, ka laikā kad citas valstis cenšas attīstīt savas ekonomikas, mēs joprojām mācāmies audzēt kartupeļus,” stāsta Vasīlijs.

foto: Personīgais arhīvs
Foto, kuru protesta gājienā Minskā, Baltkrievijā uzņēmis Vasīlijs. Viņu pašu iziet ielās pamudinājusi likumsargu agresija pret iedzīvotājiem dienās pēc 9. augusta prezidenta vēlēšanām.

Viņam nav šaubu par to, ka nesenās Baltkrievijas prezidenta vēlēšanas ir bijušas negodīgas, nav atzīstamas par demokrātiskām, un to rezultāti ir pilnībā safabricēti.

“Manuprāt, par viņu nobalsoja ne vairāk kā 15%. Mūsu valsts pilsoņi gan ir varoņi. Šādu protestu Baltkrievijā mūslaikos vēl nav bijis!” piebilst puisis.

Kam jānotiek, lai cilvēks izlemtu doties ielās?

Taču privāti uzskatīt Lukašenko par Eiropas pēdējo diktatoru un savā nodabā kritizēt valstī notiekošo ir viena lieta. Iziet ielās, skaļi protestējot pret iekārtu un stājoties pretī acīmredzami agresīvi noskaņotiem drošībniekiem – pavisam kas cits.

Vasīliju par šādu soli izšķirties piespieduši gan kārtējie vēlēšanu rezultāti, gan pirmsvēlēšanu notikumi, gan arī pirmajās protestu dienās izvērstā vardarbība pret iedzīvotājiem pilsētu ielās.

“Jau pirmajos brīžos likumsargi nepamatoti asi vērsās pret tiem, kuri bija izgājuši ielās. Nezinu, kāda bija ideja aiz šī visa, taču nostrādāja tas šādi – redzot pie varas esošo attieksmi, vairums cilvēku nevis nobijās, bet gan saniknojās vēl vairāk. Protesti auga plašumā, īpaši pēc pirmajām ziņām par drošībnieku sasistajiem cilvēkiem. Mēs visi jūtamies pazemoti režīma priekšā, mums īsti nav citas izvēles, kā vien protestēt. Vistrakāk bija pirmajās trīs dienās. Pēcāk vardarbība nedaudz pierima, daudzi no kārtības sargiem, kā jau jums zināms, demonstratīvi aizgāja no darba,” stāsta jaunietis.

Pašam Vasīlijam līdz šim gan ir paveicies – viņš Baltkrievijas valdības kontrolēto drošības struktūru rokās nav nonācis.

Arestēti tikuši daži no protestos iesaistītajiem puiša draugiem, taču nu ir atbrīvoti un apgalvo, ka no likumsargu agresijas aizturēšanas un ieslodzīšanas laikā necieta. Ieslodzījuma vietā Vasīlija domubiedri pavadījuši no vienas līdz pat trim dienām.

Cilvēki internetā izvēlas palikt anonīmi

Piekļuve internetam Baltkrievijā būtiski traucēta tieši vēlēšanu dienā – 9. augustā. Vasīlijs stāsta, ka 12. augustā situācija uzlabojusies, taču ievērojamam daudzumam resursu piekļuves joprojām neesot bijis.

“Baltkrievijas ekonomika šajās dienās bez šaubām cieta. Daudziem nebija iespējas pilnvērtīgi strādāt, darīt savu darbu. Cilvēki gan turpināja izmantot VPN sistēmas [virtuālie privātie tīkli] un citus digitālus līdzekļus, ar kuru palīdzību savās viedierīcēs tikt pie interneta, saglabājot anonimitāti. Sekot līdzi jaunumiem, reālām ziņām palīdz saziņas vietne “Telegram”. Tur svarīgāko galvenokārt publicē blogeris NEXTA,” par situāciju ar piekļuvi informācijai izstāsta Vasīlijs.

NEXTA ir lietotājvārds, ar kuru internetā darbojas baltkrievu žurnālists, TV raidījumu vadītājs un blogeris Stepans Aleksandrovičs Putilo, kurš šobrīd uzturas Polijā. Šobrīd saziņas vietnes “Telegram” kanālam “NEXTA Live” ir vairāk nekā divi miljoni sekotāju. Tajā salīdzinoši brīvā stilā, atklāti kritizējot Lukašenko režīmu, tiek publicētas īsas ziņas par notiekošo Baltkrievijā, liekot uzsvaru uz protestu atspoguļošanu un aicinot iesaistīties, atbalstīt šo kustību.

Protestētājiem Baltkrievijā ir viena būtiska priekšrocība

Atbildot uz jautājumiem par Baltkrievijas protesta kustības stratēģiju un īpatnībām, Vasīlijs uzsver, ka galvenā tās iezīme ir decentralizētas akcijas.

“Varasiestādēm nav laika un resursu, lai uzraudzītu katru pulcēšanos. Tā, protams, ir ielās iznākušo ļaužu priekšrocība. Cilvēki atklāti protestē pat mazos ciematos. Garām braucošie autovadītāji solidarizējas, signalizējot viņiem, kamēr protestējošie paceļ roku, ar pirkstiem parādot “V” – uzvaras simbolu,” pauž jaunietis.

Vasīlijs ir pārliecināts, ka protesti pēc šāda parauga ir jāturpina organizēt katru dienu, līdz pat brīdim, kad režīms piekāpjas un izpilda ar vēlēšanām neapmierināto iedzīvotāju līdz šim deklarētās prasības – Lukašenko un viņa valdības atkāpšanos, nepamatoti ieslodzīto opozicionāru atbrīvošanu un jaunu, godīgu, demokrātisku prezidenta vēlēšanu sarīkošanu.

“Esmu drošs, ka šādi turpinot, mēs panāksim vēlamās izmaiņas,” sarunas beigās pauž puisis. Papildus lūgumam garantēt anonimitāti, viņš mudina saglabāt paša iesūtītos foto un videofailus, piebilstot, ka dzēsīs saraksti.

Komentāru izplatīšanas noteikumi

1.Par komentāra saturu atbildību nes portāla lietotājs, kurš izplata komentāru.

2.Portāls neatbild par rakstiem pievienotajiem komentāriem, un tam ir tiesības dzēst komentārus, kas neatbilst LR normatīvajiem aktiem un šiem noteikumiem.

3.Portālam ir tiesības aizliegt lietotājam pieeju sadaļai „Komentāri”, ja lietotājs pārkāpj LR normatīvos aktus un šos noteikumus.

4.Komentāros aizliegts izplatīt:

  • materiālus, kas pārkāpj ētikas, humānisma, morāles, tikumības un pieklājības normas;
  • personas goda un cieņu aizskarošus materiālus;
  • materiālus, kas pauž diskrimināciju un musina uz naida kurināšanu;
  • materiālus, kuros izcelta vardarbība, aicinājums uz vardarbību, draudi;
  • pornogrāfiska rakstura materiālus;
  • materiālus, kas diskreditē Latvijas valstiskumu un nacionālos simbolus;
  • materiālus, kas satur jebkāda veida reklāmu, t.sk. politisko reklāmu un aģitāciju;
  • materiālus, kas pārkāpj fizisko personu datu apstrādes normatīvos aktus (citas personas identificējoša informācija, u.c.);
  • materiālus, kas pārkāpj citu personu intelektuālā īpašuma tiesības;
  • materiālus, kas var saturēt datorvīrusus;
  • u.c. normatīvajos aktos aizliegtu informāciju, materiālus.

5.Ja komentāru ievietotājs neievēro LR normatīvos aktus un šos noteikumus, atkarībā no pārkāpuma rakstura vai sekām pārkāpējs saucams pie likumā noteiktās civiltiesiskās, administratīvās vai kriminālās atbildības.

6. Portāls aizsargā komentāru autoru konfidencialitāti. Portāls informāciju par komentāru autoriem (IP adresi) sniedz tikai un vienīgi tiesībsargājošām iestādēm uz rakstveida pieprasījuma pamata.

7. Publicējot materiālus portālā, portāla lietotājs vienlaicīgi izsniedz SIA „Izdevniecība Rīgas Viļņi” neatsaucamu, vienkāršu, beztermiņa licenci, kas ir spēkā visā pasaulē un par kuru nav jāveic autoratlīdzības maksājumi. Licence SIA „Izdevniecība Rīgas Viļņi” dod tiesības izmantot materiālu jebkādā ar normatīvajiem aktiem atļautā veidā. Izsniedzot licenci SIA „Izdevniecība Rīgas Viļņi”, portāla lietotājs saglabā visas autora tiesības uz publicētajiem materiāliem.

8. Trešajām personām bez rakstiskas atļaujas saņemšanas no SIA „Izdevniecība Rīgas Viļņi” nav tiesības izmantot portāla lietotāju publicēto materiālu portālā.

9. Noteikumi ir saistoši komentāru izplatītājiem.

10. Portāls ir tiesīgs jebkurā laikā pēc saviem ieskatiem mainīt šos noteikumus un izmaiņas stājas spēkā ar brīdi, kad tās ir publiskotas portālā.