foto: EPA/Scanpix
Arī Igaunija neatzīst Baltkrievijas prezidenta vēlēšanu rezultātus
Igaunija uzskata, ka vēlēšanas Baltkrievijā nebija nedz brīvas, nedz taisnīgas un Aleksandrs Lukašenko zaudējis prezidenta mandātu.
Pasaulē
2020. gada 18. augusts, 16:19

Arī Igaunija neatzīst Baltkrievijas prezidenta vēlēšanu rezultātus

Jauns.lv / LETA

Igaunija neatzīst Baltkrievijā notikušo prezidenta vēlēšanu rezultātus, uzskatot, ka šīs vēlēšanas nebija nedz brīvas, nedz taisnīgas un Aleksandrs Lukašenko zaudējis prezidenta mandātu, ņemot vērā plašu vēlēšanu rezultātu viltošanu, teikts otrdien izplatītajā Igaunijas valdības paziņojumā.

Igaunijas valdība atbalsta Baltkrievijas tautas gribu panākt valstī pārmaiņas un uzskata, ka ir svarīgi sarīkot valstī jaunas, brīvas un demokrātiskas vēlēšanas, uzsvērts dokumentā.

Igaunija atbalsta individuālas sankcijas pret personām, kuras atbildīgas par vardarbību un vēlēšanu rezultātu viltošanu Baltkrievijā, vienlaikus uzskatot, ka sankcijas nedrīkst kaitēt Baltkrievijas iedzīvotājiem.

Valdības paziņojumā uzsvērts, ka situācija Baltkrievijā jāapspriež Eiropas Savienībai un jāpatur ANO Drošības padomes, ANO Cilvēktiesību padomes, Eiropas Padomes un Eiropas Drošības un sadarbības organizāciju redzeslokā.

Īpašu uzmanību Igaunija aicina pievērst iespējamas vardarbības eskalācijas novēršanai un mierīga politiska risinājuma meklējumiem nolūkā panākt Baltkrievijā jaunas vēlēšanas.

Valdība arī atbalstījusi ārlietu ministra Urmasa Reinsalu priekšlikumu Baltkrievijas pilsoniskās sabiedrības atbalstam piešķirt 100 000 eiro.

Saskaņā ar oficiālajiem rezultātiem Baltkrievijas prezidenta vēlēšanās 9.augustā līdzšinējais valsts galva Aleksandrs Lukašenko ieguvis 80,1% balsu, bet opozīcijas kandidāte Svetlana Tihanovska - 10,1%, taču opozīcija uzskata, ka vēlēšanu rezultāti ir viltoti un vēlēšanās pārliecinoši uzvarējusi Tihanovska.

Galvaspilsētā Minskā kopš 9.augusta nerimst protesti pret vēlēšanu viltošanu un prezidentu Lukašenko, kas bieži pārauguši protestētāju sadursmēs ar drošības spēkiem. Protestu gaitā vairāki tūkstoši cilvēku aizturēti, vairāki simti ievainoti. Daudzu uzņēmumu strādnieki pieteikuši streikus.