foto: Ekrānuzņēmums
Baltkrievijas vēstnieks Slovākijā pauž atbalstu protestētājiem un atkāpjas no amata
Igors Leščenja ir pirmā augstā amatpersona, kas paudusi atbalstu protestiem pret Lukašenko.
Pasaulē
2020. gada 18. augusts, 13:50

Baltkrievijas vēstnieks Slovākijā pauž atbalstu protestētājiem un atkāpjas no amata

Jauns.lv / LETA

Baltkrievijas vēstnieks Slovākijā, kurš nule kā paudis atbalstu protesta kustībai dzimtenē, otrdien pavēstīja, ka ir iesniedzis atlūgumu, šādi signalizējot par augošo neapmierinātību varas augstākajos ešelonos.

Igors Leščenja intervijā skaidroja, ka tas ir "loģisks solis" pēc tam, kad viņš bija izplatījis video paziņojumu, paužot atbalstu protestiem, kas pret prezidenta vēlēšanu viltošanu un valsts galvu Aleksandru Lukašenko sākās 9.augusta vakarā.

Sestdien publiskotajā paziņojumā Leščenja apliecināja "solidaritāti ar tiem, kas ir izgājuši Baltkrievijas pilsētu ielās miermīlīgās demonstrācijās, lai viņu balsis tiktu sadzirdētas".

foto: Ekrānuzņēmums
Igors Leščenja ir pirmā augstā amatpersona, kas paudusi atbalstu protestiem pret Lukašenko.

Vēstnieks atzina, ka bijis šokēts par demonstrantu masveida piekaušanu un protestētāju spīdzināšanu, kā arī apsūdzēja Baltkrievijas likumsargus, ka viņi atgriezušies pie padomju laika drošības dienestu tradīcijām.

"Mani vēstnieka amatā ieceļ prezidents, un tiek sagaidīts, ka es sekošu viņa noteiktajai politikai. Ārlietu ministrija uzskata, ka es ar savu pilsonisko nostāju esmu aizgājis par tālu," Baltkrievijas neatkarīgajam medijam "tut.by" sacīja vēstnieks.

Lukašenko vēl vēstnieka atkāpšanās ir jāakceptē.

Leščenja ir pirmā augstā amatpersona, kas paudusi atbalstu protestiem pret Lukašenko.

Saskaņā ar oficiālajiem rezultātiem Baltkrievijas prezidenta vēlēšanās 9.augustā līdzšinējais valsts galva Aleksandrs Lukašenko ieguvis 80,1% balsu, bet opozīcijas kandidāte Svetlana Tihanovska - 10,1%, taču opozīcija uzskata, ka vēlēšanu rezultāti ir viltoti, un vēlēšanās pārliecinoši uzvarējusi Tihanovska.

Galvaspilsētā Minskā kopš 9.augusta nerimst protesti pret vēlēšanu viltošanu un prezidentu Lukašenko, kas bieži pārauguši protestētāju sadursmēs ar drošības spēkiem. Protestu gaitā vairāki tūkstoši cilvēku aizturēti, vairāki simti ievainoti. Daudzu uzņēmumu strādnieki pieteikuši streikus.