Pasaulē
2020. gada 11. augusts, 16:27

Publicēts pilns video ar Džordžam Floidam liktenīgo arestu, kurā viņš policistiem lūdzās nešaut

Jauns.lv

ASV ar tiesneša rīkojumu tika atļauts publicēt pilno video versiju ar 46 gadus vecā Džordža Floida arestu, kas nofilmēts ar videonovērošanas kameru, kas piestiprināta pie policista formastērpa.

25.maijā tapušais 30 minūšu garais video sākas ar kārtības sargu vizīti veikalā, kur afroamerikānis bija norēķinājies ar viltotu 20 dolāru naudaszīmi.

foto: Ekrānuzņēmums
Policisti aiztur Džordžu Floidu.

Pēc tam policists tuvojas Floida automašīnai un ar lukturīti pieklauvē pie loga. Vīrietis atver durvis un izskatās nobijies. Viņš uzreiz sāk raudāt un saka: "Piedodiet man", "Man ir ļoti žēl". Floids kārtības sargiem lūdz nepielietot ieročus: "Lūdzu, nešaujiet! Es tikko zaudēju mammu."

Mirkli vēlāk tumšādainajam vīrietim sagrābj rokas un uzvelk rokudzelžus, vedot viņu uz policijas automašīnu. Floids sāk pretoties un neļauj sevi iesēdināt  transportlīdzeklī. Tad policisti viņu nogulda uz asfalta un trijatā viņu tur.

foto: AFP/Scanpix
Dereks Šovens vairākas minūtes turēja celi uz aizturētā Floida kakla.

Kā zināms, viens no policistiem vairākas minūtes turēja piespiestu celi uz Floida kakla, neļaujot viņam piecelties. Ātrās palīdzības automašīnā vīrietis nomira no sirds un plaušu mazspējas. Pēc Džordža Floida nāves ASV sākās masu protesti. Miermīlīgās akcijas pārvērtās grautiņos un laupīšanās. Mirušā vīrieša ģimene aicināja ANO iejaukties lietas izmeklēšanā.

Hjūstonā atvadās no Džordža Floida

Tūkstošiem cilvēku pirmdien Hjūstonā devušies atvadīties no Džordža Floida, kura nāve 25.maijā aizturēšanas laikā Mineapolē izraisījusi ASV plašus protestus pret ...

gallery icon
38


Policists Dereks Šovens, kurš video redzams, turot celi uz Floida kakla, ir aizturēts un apsūdzēts slepkavībā. Viņam izvirzītas apsūdzības otrās pakāpes slepkavībā. Pārējie video redzamie policisti  ir atstādināti no amata pienākumiem, un arī viņiem ir izvirzītas apsūdzības.