foto: REUTERS/SCANPIX
Sprādzieni, barikādes un kārtējās aizturēšanas: tā Baltkrievijā noritējusi otrā protestu nakts
Protestētāji Minskas centrā būvēja barikādes.
Pasaulē
2020. gada 11. augusts, 08:39

Sprādzieni, barikādes un kārtējās aizturēšanas: tā Baltkrievijā noritējusi otrā protestu nakts

Jauns.lv / LETA

Baltkrievijā pēc prezidenta vēlēšanām jau otro nakti notika protesti. Demonstranti iesaistījās sadursmēs ar drošības spēkiem, cēla barikādes un apmētāja miličus ar Molotova kokteiļiem un pirotehniku. Kārtības sargi atbildēja ar trokšņa granātām, kā arī lika lietā asaru gāzi. Šādas sadursmes Minskā un citās pilsētās turpinājās vairākas stundas.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Baltkrievijā turpinās protesti

Tūkstošiem cilvēku pirmdienas vakarā izgājuši Minskas ielās, lai turpinātu protestus pret prezidenta vēlēšanu iznākumu, vēsta mediji un aculiecinieki. Policija izmantojusi ...

gallery icon
46

Protestētāju pulcēšanās pirmdienas vakarā bija paredzēta ap 19:00. Daudzi Baltkrievijas galvaspilsētas iedzīvotāji sāka pulcēties pie piemiņas vietas "Minska – varoņu pilsēta". Milicija mudināja viņus izklīst, bet autovadītāji protestētājus atbalstīja ar taurēšanu un skaņu signāliem.

Pēcāk sākās sadursmes. Miliči lika lietā gaismas un trokšņu granātas un sāka aizturēt pašus aktīvākos demonstrantus. Automašīnu īpašnieki bloķēja ceļus, pa braucamo daļu pārvietojoties kolonnās, tādējādi traucējot policistu transporta piekļūšanai. Šoferi signalizēja protestētāju pūlim.

foto: REUTERS/SCANPIX
Protestētāji Minskas centrā būvēja barikādes.

Minskas centrā protestētāji iesaistījās nopietnās sadursmēs, kas notika „Puškina” metro stacijas rajonā. Viens no dalībniekiem miliču virzienā mēģināja aizmest spridzekli, bet tas uzsprāga viņa rokās. Vīrietis gājis bojā. OMON pūļa savaldīšanai izmantoja asaru gāzi un šāva ar gumijas lodēm, ievainojot vairākus cilvēkus, tostarp arī autobusa vadītāju, kurš guva nopietnas traumas pēc trokšņa granātas eksplozijas.

Protestētāji pretī meta pašdarinātus Molotova kokteiļus un kārtības sargu virzienā pirotehniku.

Pretošanās laikā protestētāji divreiz mēģināja izjaukt kārtības sargu kolonnu. Vienā gadījumā uzbrukuma mērķis bija viens milicis, bet otrā – jau lielāka kārtības sargu grupa.

Demonstranti uz ielām sāka būvēt barikādes, izmantojot solus, atkritumu tvertnes, dēļus un ķieģeļus. Kārtības sargi tās izjauca, bet protestētāji tās būvēja atkārtoti.

Sadursmes turpinājās visu nakti. OMON un īpašo spēku karavīri pielietoja asaru gāzi. Minskā vairākas stundas pēc kārtas bija dzirdami sprādzieni un turpinājās protestētāju aizturēšanas.
Galu galā drošības spēkiem izdevās demonstrantus padzīt no „Puškina” laukuma, kas bija kļuvis par nekārtību epicentru.
Ap trijiem naktī protestētāji sāka izklīst un kārtība sargiem izdevās pārņemt kontrolē Minskas centru, bet atsevišķās pilsētas dalās tomēr vēl bija dzirdami sprādzieni. Aizturētos demonstrantus aizveda ar policijas furgoniem.

Jauns.lv jau vēstīja, ka saskaņā ar oficiālajiem rezultātiem, Baltkrievijas prezidenta vēlēšanās svētdien līdzšinējais valsts galva Aleksandrs Lukašenko izcīnījis 80,23% balsu, bet opozīcijas kandidāte Svetlana Tihanovska - teju 9,9%.

Tihanovska pirmdien paziņoja, ka uzskata sevi par vēlēšanu uzvarētāju, un pieprasīja varasiestādēm nodot varu opozīcijai.

Minskā pēc prezidenta vēlēšanām notiek masu protesti

Tūkstošiem cilvēku svētdienas vakarā izgāja galvaspilsētas Minskas ielās pēc oficiālās balsotāju aptaujas rezultātu izziņošanas, ka vēlēšanās ar teju 80% balsu ...

gallery icon
78



Svētdienas naktī Minskā un citās Baltkrievijas pilsētās protestēja tūkstošiem cilvēku. Policija ziņoja, ka par piedalīšanos varasiestāžu nesankcionētās masu akcijās tika aizturēti aptuveni 3000 cilvēku, tostarp 1000 Minskā.

Medijos un internetā publiskotajos attēlos redzams, ka policija pielieto pārmērīgu spēku pret protestētājiem

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās