foto: Natalia Fedosenko/TASS/Scanpix
Pieprasa noteikt sankcijas pret Lukašenko
Pasaulē
2020. gada 10. augusts, 17:17

Pieprasa noteikt sankcijas pret Lukašenko

Jauns.lv / LETA

Eiropas Tautas partijas (ETP) grupa Eiropas Parlamentā (EP) pieprasa noteikt sankcijas pret Baltkrievijas prezidentu Aleksandru Lukašenko un Baltkrievijas tiesībsargājošo iestāžu vadītājiem, ar šādu paziņojumu nākusi klājā partija. ETP Latviju pārstāv "Vienotība".

Kā informēja ETP, grupai piederošie deputāti norādījuši, ka tiesībsargājošo iestāžu vardarbība pret baltkrieviem un vēlēšanu rezultātu falsificēšana nedrīkst palikt bez sekām.

"Mums ir jānosaka sankcijas pret prezidentu Lukašenko, viņam apkārtesošajiem un tiesībsargājošo iestāžu vadītājiem, kas bijuši iesaistīti baltkrievu apspiešanā. Mums ir nepieciešamas atjaunot Eiropas Savienības palīdzības programmas, lai atbalstītu Baltkrievijas pilsonisko sabiedrību, apspiestos cilvēkus un viņu ģimenes," norādījuši ETP grupas locekļi.

ETP grupas viceprezidente Sandra Kalniete (V) uzsvēra, ka baltkrievi ir skaidri noraidījuši Lukašenko valdīšanu. Garās rindas pie vēlēšanu iecirkņiem daudzās vietās valstī, viņasprāt, apstiprinot iedzīvotāju vēlmi pēc pārmaiņām.

"Viņiem ir tiesības protestēt un publiski paust savas dusmas zaudētās uzvaras dēļ. Mēs aicinām prezidentu Lukašenko pārtraukt represijas pret miermīlīgiem protestētājiem un Krieviju atturēties no iejaukšanās. ES ir jāturpina atbalstīt Baltkrievijas centienus pēc demokrātijas, kā tas ir darīts iepriekš," uzsvēra politiķe.

Paziņojumu, kas tapis pēc Kalnietes iniciatīvas, atbalstījis arī Eiropas Tautas partijas grupas priekšsēdētājs Eiropas Parlamentā Manfrēds Vēbers, EP deputāts Andrjus Kubiļus un citi ETP grupas deputāti EP.