foto: AFP/Scanpix
Pentagons vēsta, ka Turcija uz Lībiju nosūtījusi līdz 3800 apmaksātiem sīriešu kaujiniekiem
Turku militārais konvojs Sīrijā.
Pasaulē
2020. gada 18. jūlijs, 11:54

Pentagons vēsta, ka Turcija uz Lībiju nosūtījusi līdz 3800 apmaksātiem sīriešu kaujiniekiem

Jauns.lv / LETA

Turcija šī gada pirmajos trijos mēnešos nosūtīja uz Lībiju no 3500 līdz 3800 apmaksātu sīriešu kaujinieku, palīdzot mainīt Lībijā notiekošā kara gaitu, konstatēts ASV Aizsardzības ministrijas ģenerālinspektora ziņojumā.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Ziņojums publicēts laikā, kad bruņotais konflikts ar naftu bagātajā Lībijā ir izvērties par reģionālu karu, kuru uzkurina ārvalstis, sūtot ieročus un algotņus uz šo valsti. ASV armija aizvien vairāk bažījas par Krievijas augošo ietekmi Lībijā, kur simtiem krievu algotņu atbalstīja kampaņu galvaspilsētas Tripoles ieņemšanai.

Pentagona ģenerālinspektora ceturkšņa ziņojumā par pretterorisma operācijām Āfrikā teikts, ka Turcija samaksājusi un piedāvājusi pilsonību tūkstošiem algotņu, kas cīnās Tripolē bāzēto kaujinieku pusē pret Lībijas austrumos bāzētā komandiera Halīfas Haftara kaujiniekiem. Tripolē atrodas arī starptautiski atzītā Lībijas valdība.  

Ziņojumā teikts, ka ASV armija nav atradusi nekādus pierādījumus par to, ka šie algotņi būtu saistīti ar grupējumu "Islāma valsts" vai ar "Al Qaeda", un ir "ļoti ticams", ka viņus motivējis dāsnais atalgojums, nevis ideoloģija vai politika.

Ziņojums attiecas tikai uz trim mēnešiem līdz marta beigām - divus mēnešus pirms tam, kad Tripolē bāzētie spēki padzina Haftara armiju no Tripoles piepilsētām un svarīgas aviobāzes valsts rietumos.

Šī sakāve, ko cieta Haftars un viņu atbalstošās ārvalstis, tai skaitā Apvienotie Arābu Emirāti, Ēģipte un Krievija, parādīja Turcijas pieaugošo lomu Lībijas karā.

Ziņojumā minēta arī ASV Āfrikas pavēlniecības informācija, ka Lībijā aprīļa sākumā ieradušies 300 Turcijas atbalstīti sīriešu kaujinieki. Turcija gada sākumā arī nosūtīja uz Lībiju ''nezināmu skaitu" savu karavīru.