foto: AP/Scanpix
Krievijas parlaments atbalsta likumprojektu par vēlēšanām vairāku dienu garumā
Krievijas prezidents Vladimirs Putins.
Pasaulē
2020. gada 15. jūlijs, 20:45

Krievijas parlaments atbalsta likumprojektu par vēlēšanām vairāku dienu garumā

Jauns.lv / LETA

Krievijas parlamenta apakšpalāta Valsts dome trešdien apstiprinājusi likumprojektu par vēlēšanām vairāku dienu garumā.

Likumprojekts ļaus vēlēšanām notikt "vairākas, bet ne vairāk kā trīs dienas", un pieļaus balsošanu ārpus vēlēšanu iecirkņiem dažādās "publiskās vietās".

Krievijā no 25.jūnija līdz 1.jūlijam notika tautas nobalsošana par grozījumiem konstitūcijā, kas ļaus prezidentam Vladimiram Putinam kandidēt vēl uz diviem termiņiem valsts galvas amatā un palikt pie varas līdz 2036.gadam.

Septiņu dienu ilgajā balsošanā, kurā grozījumi atbilstoši oficiālajiem datiem tika atbalstīti, balsošanas iecirkņi tika ierīkoti netipiskās vietās, tostarp autobusos, teltīs un uz ielu soliņiem.

Neatkarīgi novērotāji uz balsošanu netika uzaicināti un balsošanas process tika plaši izsmiets sociālajos medijos un to kritizēja Kremļa oponenti.

Viens no redzamākajiem Kremļa kritiķiem Aleksejs Navaļnijs paziņoja, ka šajā balsojumā uzstādīts viltoto balsu rekords - vairāk nekā 20 miljoni -, un rezultātiem nav nekā kopīga ar sabiedrības patieso nostāju.

Putina kritiķi norāda, ka vēlēšanas, ja tās tiks izstieptas uz vairākām dienām, būs grūtāk novērot un būs vieglāk sagrozīt to rezultātus.

"Viņi mēģina piebeigt vēlēšanu institūciju, neapjaušot, ka paši rok sev kapu," runājot par varasiestādēm, sacīja Maskavas pilsētas domes deputāte Jūlija Galjamina.

Pat Kremlim draudzīgais partijas "Taisnīgā Krievija" līderis Sergejs Mironovs kritizēja šo likumprojektu.

"Turpmāk cilvēki šaubīsies un jautās, cik leģitīms šis vai tas balsojums ir," sacīja Mironovs.

Parlamenta vēlēšanas Krievijā paredzētas nākamgad, bet daži novērotāji uzskata, ka tās varētu notikt jau šogad.

Septembrī Krievijā paredzētas reģionālās vēlēšanas.