foto: BNS Foto/Scanpix
FOTO: pašā pilsētas sirdī aizvadīts "Viļņas praida 2020" solidaritātes gājiens
Pēc rīkotāju domām, šī mierīgā gājiena mērķis ir pievērst uzmanību problēmām, ar kurām ikdienā saskaras LGBT.
Pasaulē
2020. gada 12. jūlijs, 13:14

FOTO: pašā pilsētas sirdī aizvadīts "Viļņas praida 2020" solidaritātes gājiens

Jauns.lv

"Viļņas praids" ir lesbiešu, geju, biseksuāļu un transpersonu (LGBT) un viņu draugu ikgadējs pasākums, kas 11. jūlijā notika pašā Viļņas centrā. Pasākumā sākotnēji bija plānoti 3000 dalībnieku, tomēr Covid-19 pandēmijas aizliegumu dēļ to apmeklēt atļauts tika 1000 cilvēkiem.

"Viļņas praida 2020" solidaritātes gājiens sākās Katedrāles laukumā un virzījās Seima virzienā. Pēc rīkotāju domām, šī mierīgā gājiena mērķis ir pievērst uzmanību problēmām, ar kurām ikdienā saskaras LGBT.

"Viļņas praida 2020" solidaritātes gājiens

"Viļņas praids" ir lesbiešu, geju, biseksuāļu un transpersonu (LGBT) un viņu draugu ikgadējs pasākums, kas 11. jūlijā notika pašā Viļņas ...

gallery icon
56

Organizatori šī gada pasākumā izvirzīja trīs galvenās prasības: transpersonām jāspēj ātri un viegli mainīt dzimumu, vārdu, uzvārdu; viendzimuma cilvēki drīkst precēties, veidot civilo partnerību, adoptēt, kā arī atcelt nepilngadīgo aizsardzības likuma noteikumus, kas veicina cenzūru, vēsta Delfi.lt.

Interesanti, ka Lietuvā ne visi LGBT kustības pārstāvji ir vienoti, piemēram, Lietuvas geju līgas (LGL) vadītājs Vladimirs Simonka par šo pasākumu neesot bijis informēts un viņa organizācijas pārstāvji tajā nav piedalījušies.

Pasākumam netrūka arī pretinieku. Ilggadējais Eiropas Padomes pārstāvis, Viļņas Universitātes politologs un Kristīgās savienības biedrs Eģīdijs Vareiķis šo pasākumu nosaucis par seksuālu uzmākšanos. Lietuvs Zemnieku un zaļo savienības pārstāvis sarunā ar Delfi.lt pauda sekojošu viedokli: "Šādas seksuālas muļķības neattiecas uz cilvēktiesībām. Tas, šobrīd nav cilvēktiesību jautājums, bet gan veselības un tiesību aizsardzības. Mans garastāvoklis ir labs, jo pulcēto ir maz. Ko es varu pateikt kritiski? Tā ir nekārtība. Nāves kultūras propaganda, jauniešiem sāp viņu psihe. Kā teicis viens man kolēģis, pat vispopulārākā valdība nevar noliegt bioloģijas likumus." skards bija Vareiķis.