foto: AP/Scanpix
Uz Marsu nogādās veltījumu mediķiem
Kopā ar visurgājēju Perseverance uz Marsu dosies veltījums mediķiem.
Pasaulē
2020. gada 12. jūlijs, 08:46

Uz Marsu nogādās veltījumu mediķiem

Kas Jauns Avīze

NASA Marsa visurgājējs Perseverance (Uzstājība) līdzi nesīs piemiņas plāksnīti, godinot visus mediķus, kas cīnās pret pandēmiju.

Alumīnija plāksne 8x13 centimetru izmērā piestiprināta pie visurgājēja šasijas, tajā atainota zemeslode, ko balsta pazīstamais medicīnas simbols – sengrieķu ārstniecības dieva Asklēpija ceļa spieķis, ko apvij čūska. Fonā redzama aparāta lidojuma trajektorija.

Plāksnīte paliks uz Marsa uz visiem laikiem, tas būs pirmais šāds cilvēces veltījums uz citas planētas. Vēl uz Mēness atrodas memoriāls par godu bojā gājušajiem astronautiem un kosmonautiem.

Perseverance ceļā uz Sarkano planētu startēs 20. jūlijā, uz Marsa tam jānolaižas nākamā gada februārī. Iecerēts, ka visurgājējs vienā Marsa dienā nobrauks vidēji 200 metru, pētot iespējamo planētas senatni un meklējot mikroorganismu pēdas. Zinātnieki plāno arī pētīt ģeoloģiskos procesus un vienuviet savākt iežu paraugus, ko uz Zemi varētu nogādāt citu misiju ietvaros.

foto: NASA
Kopā ar visurgājēju Perseverance uz Marsu dosies veltījums mediķiem.

Visurgājējs arī izmēģinās tehnoloģijas, kuras paredzēts nākotnē izmantot, cilvēkiem dodoties uz Marsu. Kopā ar Perseverance uz planētas ieradīsies bezpilota lidaparāts Mars Helicopter.

Pēc piecu gadu izpētes izlemts, ka aparāts nolaidīsies 45 kilometrus lielajā Jezero krāterī, kas tā nosaukts par godu ciemam Bosnijā un Hercegovinā. Zinātnieki pieļauj, ka pirms miljardiem gadu šajā rajonā atradusies upes delta.