foto: REUTERS/SCANPIX
Honkongas skolām jāatsakās no grāmatām, kas ir pretrunā jaunajam nacionālās drošības likumam
Pasaulē
2020. gada 6. jūlijs, 20:17

Honkongas skolām jāatsakās no grāmatām, kas ir pretrunā jaunajam nacionālās drošības likumam

Jauns.lv / LETA

Honkongas valdība pirmdien devusi rīkojumu skolām izņemt no mācību materiāliem grāmatas, kas varētu būt pretrunā jaunajam nacionālās drošības likumam.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

"Saskaņā ar četriem pārkāpumu veidiem, kas skaidri noteikti likumā, skolu vadībai un skolotājiem vajadzētu pārskatīt mācību materiālus (..), tostarp grāmatas," paziņoja Honkongas izglītības birojs.

"Ja viņi atrod novecojušu saturu vai saturu, kas varētu attiekties uz iepriekšminētajiem pārkāpumiem, viņiem tas jāizņem," paziņoja birojs.

Ķīnas pieņemtais nacionālās drošības likums, kas stājās spēkā pagājušo trešdien, aizliedz graujošu darbību, atdalīšanos no valsts, terorismu un slepenu sadarbību ar ārvalstu spēkiem.

Pekina, kas šo likumu pieņēma, apejot Honkongas likumdošanas institūciju, apgalvo, ka tas vajadzīgs, lai atjaunotu stabilitāti Honkongā pēc demokrātijas piekritēju protestiem. Likuma pretinieki bažījas, ka tas sagraus Honkongas politiskās brīvības un samazinās tās autonomiju, ņemot vērā, ka līdzīgi likumi ir izmantoti protestu apspiešanai pārējā komunistu pārvaldītajā Ķīnā.

Honkongā policija aiztur protestētājus, kas iestājušies pret jauno nacionālās drošības likumu

gallery icon
12

Varasiestādes nekavējoties paziņoja, ka politiskie uzskati, kuros paustas neatkarības vai autonomijas idejas, tiks atzīti par pretlikumīgiem.

Pirms divām dienām arī Honkongas bibliotēkas paziņoja, ka tām jāpārskata savi grāmatu krājumi.

No plauktiem izņemto grāmatu vidū ir Honkongas prodemokrātiskās kustības aktīvista Džošua Vona, prodemokrātiskās likumdevējas Tanjas Čanas un daudzu citu autoru darbi.

Honkongā atrodas vairākas no Āzijā labākajām universitātēm, kurās joprojām tiek apspriesti jautājumi, kas kontinentālajā Ķīnā ir aizliegti.

Taču Pekina ir likusi skaidri saprast, ka vēlas, lai izglītība Honkongā kļūst daudz "patriotiskāka".

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās