foto: AP/Scanpix
Somijas gaisa spēki nomainījuši vairāk nekā gadsimtu seno emblēmu ar ugunskrustu
2020. gada 2. jūlijs, 23:05

Somijas gaisa spēki nomainījuši vairāk nekā gadsimtu seno emblēmu ar ugunskrustu

Jauns.lv / LETA

Somijas gaisa spēki savu lidmašīnu emblēmās ilgāk nekā gadsimtu lietoto ugunskrustu aizstājuši ar zelta ērgli, ceturtdien paziņojusi armija.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Lēmums nomainīt pretrunīgi vērtēto emblēmu, kuras reputāciju iedragājis nacistu izmantotais kāškrusts, patiesībā ticis pieņemts jau 2017.gadā, taču tā īstenošana prasījusi laiku un plašu sabiedrības ievērību piesaistījusi tikai šonedēļ, kad kāds profesors pamanījis pārmaiņas.

Gaisa spēki norāda, ka zelta ērglis ticis izmantots kā to oficiālā emblēma jau kopš 2002.gada, taču atsevišķu vienību lidmašīnas joprojām izmantojušas ugunskrustu, kas bija somu gaisa spēku oficiālā emblēma no 1918. līdz 1945.gadam.

Kopš 1945.gada somu kara lidmašīnas apzīmētas ar balti-zili-baltu apli, taču atsevišķu vienību lidaparāti turpinājuši nest arī ugunskrusta zīmi, kuru somu valodā dēvē par "Hakaristi". Burtiskā tulkojumā tas, tāpat kā vācu valodā, nozīmē "kāškrusts" (Hakenkreuz).

"Ārzemniekiem, kas to saista ar nacistiem, tas bija jāskaidro, lai gan tam ir pilnīgi cita izcelsme," aģentūrai AFP norādīja armijas preses sekretārs Henriks Gāmbergs.

Lai gan nezinātāji šodien ugunskrustu jeb tā dēvēto svastiku, kā šī zīme pazīstama hinduismā, saista vienīgi ar nacistisko Vāciju, šo simbolu indoeiropieši izmantojuši kopš senatnes.

Somijas gaisa spēki šo simbolu izvēlējās pēc tam, kad Zviedrijas princis Ēriks fon Rozens neatkarību pasludinājušajai Somijai dāvināja lidmašīnu, kurai bija sava veiksmes zīme - uz spārniem uzkrāsots zils ugunskrusts.

Gāmbergs norāda, ka ugunskrusts ir sastopams arī somu mitoloģijā un ka tādējādi tā pieņemšana bijusi dabiska.

Pārmaiņas īstenotas bez lieka trokšņa, gaisa spēkiem par to publiski neziņojot. Mediju uzmanību tas piesaistīja tikai tad, kad otrdien par pārmaiņām tviterī pavēstīja Helsinku Universitātes starptautiskās politikas profesors Teivo Teivainens.

Lai gan Somija ugunskrustu sāka izmantot vēl pirms nacistiem, fon Rozens ar tiem bijis saistīts, būdams nākamā nacistiskās Vācijas gaisa spēku šefa Hermana Gēringa svainis.

Otrā pasaules kara laikā Somija, kurai pašā kara sākumā nācās izturēt PSRS militāro agresiju, kļuva par nacistiskās Vācijas sabiedroto, cenšoties atvairīt atkārto komunistu uzbrukumu un mēģinot atgūt Ziemas karā zaudēto teritoriju.

Savukārt 1944.gadā, mēģinot no kara izstāties, somiem nācās īslaicīgi cīnīties arī ar nacistisko Vāciju tā dēvētajā Lapzemes karā.

Arī Latvijas kara aviācija starpkaru periodā kā savu emblēmu izmantoja sarkanu ugunskrustu. Ugunskrusts ir arī daudzu citu Latvijas armijas bijušo un esošo emblēmu un nozīmju, tostarp Lāčplēša Kara ordeņa, pamatā.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās

Arī somi citviet turpina izmantot ugunskrustu, kas joprojām, piemēram, saskatāms prezidenta standartā.