foto: AFP/Scanpix
“Mēs dzīvojam būrī…” iedzīvotāji slavenā Taizemes pilsētā spiesti slēpties, jo ielas tagad pieder pērtiķiem
Arī kaķītim nepaveicās.
Pasaulē
2020. gada 29. jūnijs, 05:25

“Mēs dzīvojam būrī…” iedzīvotāji slavenā Taizemes pilsētā spiesti slēpties, jo ielas tagad pieder pērtiķiem

Jauns.lv

Lopburī pilsētas iedzīvotāji Taizemes vidienē tagad spiesti teju vai iebarikadēties savās mājās, jo pērtiķu bandu cīņas atrašanos daudzviet pilsētā padarījušas cilvēkam neiespējamu. Pār seno Taizemes pilsētu, kuru ik gadu apmeklē daudz tūristu, arvien vairāk valda pērtiķi, kuri saēdušies neveselīgu pārtiku, kļuvuši neierasti enerģiski un naski uz pārošanos. Pērtiķi iepriekš bija raduši pie banāniem, ko viņiem dāsni pasniedza tūristi. Tagad pandēmijas dēļ situācija mainījusies un par katru kumosu nākas cīnīties jo īpaši sīvi.

“The Guardian” vēstī par kādu vietējo iedzīvotāju Kuljiru Taečavatanavannu, kura savu terasi bija spiesta apvilkt ar aizsargsietu. “Mēs dzīvojam būrī, bet pērtiķi dzīvo ārā,” viņa saka, norādot: “To izkārnījumi visur, smaka ir neciešama. Jo īpaši, kad sāk līt.”

Amizanti skati: kā cilvēki Taizemē cenšas atkarot no pērtiķiem savu pilsētu

gallery icon
43

Bezbailīgie dzīvnieki Lopburī pilsētā vienmēr bijuši ļoti ieredzēti, jo to apmeklēja daudz tūristu, kuri alka pakomunicēt ar pērtiķiem, pabarot tos un uzņemt kopīgu selfiju. Tomēr pandēmijas radītās sekas izraisīja negaidītas dzīvnieku uzvedības izmaiņas, tāpēc valdība bija spiesta uzsākt sterilizācijas kampaņu. Ārzemju tūristu plūsmas pārtrūkšana pandēmijas dēļ atstāja pērtiķus bez tik ierastajiem banāniem, liekot dzīvniekiem ķerties pie vardarbības.

Jau martā sociālajos tīklos populāri kļuva video, kur redzami pārtikas sagādes cīņās iesaistītie dzīvnieku simti. Pēdējo trīs gadu laikā pērtiķu skaits Lopburī dubultojies, sasniedzot 6000 tūkstošu atzīmi, radot cilvēka un dzīvnieka saticīgu līdzpastāvēšanu teju vai neizturamu.

Pērtiķu galvenā mītne ir kāds pamests kinoteātris. Tuvējā veikaliņa īpašnieks bijis spiests izkarināt tīģeru un krokodilu rotaļlietas, lai mēģinātu atbaidīt pērtiķus, kas regulāri apzog viņa veikalu.

Šķiet, neviens Lobpurī iedzīvotājs pat neatminas, ka jelkad būtu bijusi dzīve bez pērtiķiem. Lai novērstu sadursmes, vietējie tagad paši baro dzīvnieku barus, tomēr viņu cienasti, šķiet, nāk tikai par sliktu, jo cukurotie bezalkoholiskie dzērieni, graudi un saldumi veicinājuši pērtiķu seksuālās dzīves intensitāti.

“Jo vairāk viņi ēd, jo vairāk viņiem ir enerģijas, tāpēc jo vairāk viņi vairojas,” saka vietējā tempļa pārstāvis Prangs Sems Jods.

Makaku sadursmes pamanījušas arī atbildīgās iestādes, kas tagad, pēc trīs gadu pārtraukuma, atkal uzsākušas sterilizācijas programmu. Pērtiķi ar augļu palīdzību tiek ievilināti krātiņos un nogādāti klīnikā, kur tos sterilizē un uztetovē atpazīšanas zīmi. Līdz 26. jūnijam paredzēts sterilizēt 500 pērtiķus.

Tomēr ar šo programmu var nebūt līdzēts, tāpēc ilgtermiņa plānos ietilpst svētnīcu, kuras apdzīvo pērtiķi, izbūve citā pilsētas daļā. Tiesa gan, pastāv aizdomas, ka pret šādu ieceri skaļi protestēs vietējie. “Sākumā mums jāaptaujā to rajonu iedzīvotāji. Tas būtu kā nomest atkritumus viņu māju priekšā un pajautāt, vai viņiem tas patīk,” saka amatpersonas.

Kāds Lopburī veikaliņa īpašnieks gan izsakās, ka aizvien, neraugoties uz makaku radītajām problēmām, ilgosies, ja tie pārcelsies. “Esmu pieradis tos redzēt, klīstot apkārt, spēlējoties uz ielas. Ja tie visi būs prom, es noteikti jutīšos vientuļš,” viņš saka.

Tēmas