foto: AFP/Scanpix
"Al Qaeda" Ziemeļāfrikas atzars apstiprina līdera nāvi
Alžīrietis Abdelmaleks Drukdels
2020. gada 19. jūnijs, 10:52

"Al Qaeda" Ziemeļāfrikas atzars apstiprina līdera nāvi

Jauns.lv / LETA

Starptautiskā teroristu organizāciju tīkla "Al Qaeda" Ziemeļāfrikas atzars apstiprinājis, ka tā līderis alžīrietis Abdelmaleks Drukdels ir miris, pavēstīja ASV organizācija SITE, kas veic ekstrēmistu tīmekļa aktivitāšu monitoringu.

Francija šomēnes paziņoja, ka tās spēki nogalinājuši Drukdelu Mali netālu no robežas ar Alžīriju, kur atrodas grupējuma bāzes, no kurām tas īsteno savas operācijas, nolaupa rietumniekus un rīko sprādzienus.

"Pēc teju divām nedēļām AQIM (""Al Qaeda" islāma Magribā") ir oficiāli apliecinājusi sava ilggadējā līdera Drukdela nāvi AQIM mediju nozares vadītāja sēru runā, kurā arī bija pausts aicinājums Ziemeļāfrikā un Sāhelā  turpināt kaujas pret Francijas okupācijas spēkiem un citiem spēkiem," ceturtdien tviterī pavēstīja SITE vadītāja Rita Kaca.

Francijas aizsardzības ministre Floransa Parlī 6.jūnijā paziņoja, ka Francijas bruņotie spēki Mali ziemeļos nogalinājuši Drukdelu.

Tika "neitralizēti" arī "daudzi tuvi [Drukdela] sabiedrotie", norādīja ministre.

AQIM ir izveidojies no grupējuma, ko XX gadsimta deviņdesmito gadu beigās nodibināja radikālie Alžīrijas islāmisti. Tā līderis Drukdels kontrolēja arī vairākus citus džihādistu grupējumus šajā reģionā.

2007.gadā organizācija zvērēja uzticību "Al Qaeda" globālā tīkla līderim Osamam bin Ladenam.

AQIM uzņēmies atbildību par daudziem uzbrukumiem karavīriem un civilistiem Sāhelas reģionā, arī 2016.gada uzbrukumu elitārai viesnīcai un restorānam Burkinafaso, kurā tika nogalināti 30 cilvēki, pārsvarā rietumnieki.

Līdz ar Drukdela nāvi AQIM varētu sākties sajukuma fāze, pieļauj avoti Francijas armijā.

Francija norīkojusi 5000 karavīru cīņām ar džihādistiem plašajā Āfrikas reģionā, kas faktiski atrodas ārpus likuma varas un aptver apgabalus Burkinafaso, Čadā, Mali, Mauritānijā un Nigērā. Reģionā darbojas arī aktīvs ieroču un narkotiku kontrabandas tīkls.