foto: EPA/Scanpix
Amsterdamā pandēmijas laikā sarucis nelegālo narkotiku lietošanas apjoms
Narkotiku patēriņš sarucis, jo nav bijis tūristu un apstājusies naktsdzīve.
Pasaulē
2020. gada 18. jūnijs, 13:28

Amsterdamā pandēmijas laikā sarucis nelegālo narkotiku lietošanas apjoms

Jauns.lv / LETA

Stingro koronavīrusa pandēmijas ierobežojumu rezultātā Amsterdamā strauji sarucis nelegālo narkotiku lietošanas apjoms, trešdien pavēstīja Nīderlandes ūdens pētniecības institūts KWR.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

""Ecstasy" lietošana Amsterdamā 2020.gada martā sarukusi uz pusi, narkotikas "speed" lietošana par trešo daļu, bet kokaīna lietošana par ceturto daļu, salīdzinot ar 2019.gada marta mērījumiem," norādīja pētījuma komanda.

Institūts katru gadu mēra nelegālo narkotiku līmeni Nīderlandes pilsētu kanalizācijas ūdeņos.

Patēriņš vairumā pilsētu saglabājies iepriekšējā līmenī vai nedaudz krities, bet galvaspilsētā pētnieki konstatējuši būtisku samazinājumu.

Analizēti kanalizācijas ūdeņu  paraugi martā - vienu nedēļu pēc tam, kad Nīderlandē tika slēgti bāri, krogi un kafejnīcas, bet gaisa satiksme apturēta.

Narkotiku patēriņš sarucis, jo nav bijis tūristu un apstājusies naktsdzīve, skaidro pētījuma autori.

Tiesa gan, pētnieki nav konstatējuši nekādas izmaiņas attiecībā uz marihuānas bāzes produktu, tādu kā hašišs, lietošanu.

Tā dēvētās vieglās narkotikas Nīderlandē var iegādāties par kafijas veikaliem sauktajos bāros. Arī stingrā karantīnas režīma apstākļos tie darbu turpināja, vienīgi narkotiku cigarešu pīpēšana bāros bija aizliegta.

Citas narkotikas, tādas kā "ecstasy", amfetamīns un kokaīns, Nīderlandē ir aizliegtas. Šobrīd ir grūti prognozēt, cik ilgi nelegālo narkotiku patēriņš zemā līmenī saglabāsies.

Kā konstatēts intervijās, ko veicis Nīderlandes Garīgās veselības un atkarību institūts, daudzi iedzīvotāji tikai uz laiku ierobežojuši narkotiku lietošanu.

Līdz ar naktsdzīves atsākšanos ierastajā kārtībā viņi atkal lielākā apjomā lietos kokaīnu un "ecstasy", pētnieks skaidroja laikrakstam "De Volkskrant".

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās