foto: REUTERS/SCANPIX
Makrons svētdien uzrunās tautu
Makrona klusēšana par šobrīd visā pasaulē aktuālajiem jautājumiem - rasismu un policijas vardarbību - piesaistījusi mediju uzmanību.
2020. gada 10. jūnijs, 20:46

Makrons svētdien uzrunās tautu

Jauns.lv / LETA

Francijas prezidents Emanuels Makrons svētdienas vakarā teiks uzrunu nācijai, trešdien paziņojis prezidenta birojs.

Kādus jautājumus Makrons aplūkos savā runā, nav zināms, taču ļoti iespējams, ka prezidents runās par pandēmijas iedragātās ekonomikas atveseļošanu, rasismu un diskrimināciju.

Covid-19 krīzes laikā Makrons televīzijā teicis trīs uzrunas tautai. Pēdējā notika aprīļa vidū, kad viņš paziņoja, ka karantīnas režīms tiks atcelts 11.maijā.

Pēc tam Makrona vienīgā publiskā runa bija paziņojums par astoņu miljardu eiro palīdzības paketi Francijas autobūves nozarei.

Makrona klusēšana par šobrīd visā pasaulē aktuālajiem jautājumiem - rasismu un policijas vardarbību - piesaistījusi mediju uzmanību.

Francijā, līdzīgi kā citās Eiropas valstīs, notikušas demonstrācijas, solidarizējoties ar protestētājiem ASV. Sevišķi šie jautājumi aktuāli jauniem francūžiem ar imigrantu izcelsmi, no kuriem daudzi sūdzas par diskrimināciju, sevišķi no policijas puses.

ASV policijas aizturētā afroamerikāņa Džordža Floida nāve 25.maijā Mineapolē izraisīja plašus protestus, bet paralēli tiem ASV lielpilsētas notika sen nepieredzēta vēriena grautiņi, ielu vardarbība, veikalu izlaupīšana un ēku dedzināšana.

Kā trešdien pavēstījusi Francijas valdības preses pārstāve, Makrons, uzrunājot ministrus, izteicies, ka rasisms un diskriminācija esot Francijas Republikas principu nodevība.

Prezidents pieprasījis ministriem pastiprināt cīņu pret diskrimināciju un nabadzīgo rajonu pārvēršanos geto.

Francijas iekšlietu ministrs Kristofs Kastanērs pirmdien paziņoja par dažām reformām, tostarp aizliegumu policijai izmantot žņaudzošu satvērienu pret aizdomās turamajiem, bet noliedza, ka drošības spēki būtu rasistiski.