foto: EPA/Scanpix
Beļģijā pēc pretrasisma protestiem demontēts Leopolda II piemineklis, kas atgādina par koloniālo ēru
Karaļa Leopolda II piemineklis Antverpenē, kas pirms dažām dienām pretrasisma protestu gaitā bija apķēpāts ar krāsu.
Pasaulē
2020. gada 9. jūnijs, 17:09

Beļģijā pēc pretrasisma protestiem demontēts Leopolda II piemineklis, kas atgādina par koloniālo ēru

Jauns.lv / LETA

Beļģijā Antverpenes varasiestādes otrdien demontējušas karaļa Leopolda II pieminekli, kas pirms dažām dienām pretrasisma protestu gaitā bija apķēpāts ar krāsu.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Leopolda II varas gados Beļģijas kolonijās Āfrikā tik īstenota brutāla politika, un šim monarham uzstādītie pieminekļi jau iepriekš vairākkārt cietuši aktīvistu uzbrukumos.

Arī Beļģijā, tāpat kā daudzās pasaules valstīs notikušas demonstrācijas pret rasismu, ko iedvesmojuši protesti ASV.

Pieminekļi pretrasisma protestos cietuši citās valstīs. Tā svētdien Lielbritānijā Bristolē protestos ar devīzi "Melnādaino dzīvībām ir nozīme" no pjedestāla tika nogāzts XVII un XVIII gadsimta vergu tirgotāja - arī britu parlamenta deputāta un filantropa - Edvarda Kolstona piemineklis, bet Londonā uz premjerministra Vinstona Čērčila pieminekļa pjedestāla līdzās līdera vārdam ar krāsu tika uzrakstīts "bija rasists", bet pats premjera vārds nosvītrots.

foto: EPA/Scanpix
Karaļa Leopolda II piemineklis Briselē.

ASV policijas aizturētā afroamerikāņa Džordža Floida nāve 25.maijā Mineapolē izraisīja plašus protestus, bet paralēli tiem ASV lielpilsētas notika sen nepieredzēta vēriena grautiņi, ielu vardarbība, veikalu izlaupīšana un ēku dedzināšana.