2020. gada 4. jūnijs, 19:00

Kas bija Džordžs Floids? "Maigais milzis", kurš centās mainīt savu dzīvi

Jauns.lv

Džordža Floida nāve izraisījusi plašus protestus Amerikā, kur notiek demonstrācijas pieprasot apturēt policistu vardarbību. Floids bija nebruņojies melnādainais vīrietis, kurš nomira pēc tam, kad Mineapolisas policijas darbinieks ar celi astoņas minūtes bija saspiedis pie zemes guļošā vīrieša kaklu. "Es nevaru paelpot!" sauca Floids.

Floids pārcēlās uz Mineapolisu pēc tam, kad tika izlaists no cietuma. Viņu pazina kā "maigo milzi", kurš centās izmainīt savu dzīvi. 46 gadus vecais vīrietis bija dzimis Ziemeļkarolīnā un jaunībā dzīvojis Hjšutonā, Teksasā.

Pirms vairākiem gadiem viņš pārcēlās uz Mineapolisu, lai atrastu darbu, norāda viņa ilggadējais draugs Kristofers Hariss. Tuvinieki viņu dēvējuši par "Lielo Floidu".

Viņš bija tēvs sešus gadus vecajai meitiņai, kas kopā ar mammu Roksiju Vašingtonu dzīvo Hjūstonā. Vašingtona vietējam medijam atklājusi, ka Floids bijis labs tēvs, kamēr kopīgi audzināja meitu Džiannu.

Cilvēki ASV dedzina ēkas un laupa veikalus, protestējot pret policijas aizturēta afroamerikāņa nāvi

ASV notiek protesti, ko izraisīja Džordža Floida nāve 25.maijā aizturēšanas laikā Mineapolē un kas tagad pārauguši grautiņos un laupīšanās.

gallery icon
143

Floidam bija draudzene, Kortnija Rosa: "Viņš mīlēja šo pilsētu. Viņš ieradās šeit no Hjūstonas un palika šeit cilvēku un iespēju dēļ." Floids bijis arī talantīgs atlēts. Skolas laikā viņam īpaši labi padevies futbols un basketbols.

Viens no klasesbiedriem, Donels Kūpers saka, ka Floids bijis "klusa personība ar maigu dvēseli". Kā norāda viņa meitas māte, Floids nepabeidza vidusskolu un sāka veidot mūziku kopā ar hip-hopa grupu "Screwed Up Click".

Pēc grūtībām Hjūstonā atrast darbu, viņš devās uz Mineapolisu, kur strādāja divos darbos – par kravas automašīnas šoferi un apsargu latīņamerikāņu restorānā "Conga Latin Bistro".

Restorāna apmeklētājs Džesijs Zendeja "Facebook" ierakstā sacīja, ka Floids "mīlējis apskāvienus no pastāvīgajiem klientiem". "Viņš varēja sadumosties, ja tu neapstājies, lai viņu pasveicinātu, jo viņš tiešām mīlēja redzēt cilvēkus priecājamies."

Viņa draugs Oskars Smalvuds savā "Facebook" profilā vēsta: "Maigais milzis ieguva savus spārnus. Nepaspēju pateikt – es tevi mīlu!" Kā vēsta "Sky News", Floids 2007. gadā apsūdzēts par bruņotu laupīšanu privātmājā. Viņam piespriesti 5 gadi cietumā.

Nesenā video soctīklos viņš izteicies par vardarbību ar ieročiem, sakot, ka "mūsu jaunā paaudze acīmredzami ir zaudēta".

Pirmdien viņu pie zemes nogrūda policijas darbinieks, kurš aizturēja Floidu par it kā viltotas 20 dolāru banktones izmantošanu veikalā. Aculiecinieku video dzirdams kā Floids saka, ka nevar paelpot. Vēlāk slimnīcā viņš nomira.