foto: AFP/Scanpix
84 gadu vecumā miris vides mākslinieks Kristo
Bulgāru izcelsmes franču mākslinieks Kristo no dzīves aizgājis savās mājās Ņujorkā.
Cilvēki
2020. gada 1. jūnijs, 08:44

84 gadu vecumā miris vides mākslinieks Kristo

Jauns.lv / LETA

No dzīves svētdien 84 gadu vecumā aizgājis bulgāru izcelsmes franču mākslinieks Kristo, kurš pazīstams ar lielformāta vides mākslas objektiem, teikts paziņojumā mākslinieka oficiālajā vietnē sociālajā tīklā "Facebook".

Mākslinieks no dzīves aizgājis savās mājās Ņujorkā. Nāve iestājusies dabisku iemeslu rezultātā.

Bulgārijā dzimušais mākslinieks ilgus gadus strādāja kopā ar dzīvesbiedri Žannu Klodu, kas no dzīves aizgāja jau  2009.gadā.

Pāra pazīstamāko mākslas projektu starpā ir Berlīnes Reihstāga un Parīzes Jaunā tilta ietīšana audumā.

"Kristo dzīvoja savu dzīvi pilnībā, ne tikai sapņojot par to, kas šķita neiespējams, bet arī īstenojot to," teikts mākslinieka biroja paziņojumā.

"Kristo un Žannas Klodas mākslas darbi vienoja cilvēkus kopīgā pieredzē visā pasaulē, un viņu darbs dzīvos mūsu sirdīs un atmiņās."

Atbilstoši Kristo vēlmēm darbs, kas vēl atrodas īstenošanas procesā, - "Triumfa arka. Iesaiņota" - tiks pabeigts. Tiek plānots, ka tas būs skatāms no 2021.gada 18 septembra.

Kristo dzimis Gabrovā, Bulgārijā, 1935.gada 13.jūnijā. 1957.gadā viņš dzimteni pameta, dzīvoja vairākās valstīs līdz nonāca Parīzē, kur sastapa savu nākamo sievu.

"1958.gada vēstulē Kristo rakstīja - "skaistums, zinātne un māksla vienmēr triumfē". Mēs šos vārdus šodien turam cieši apkamptus," teikts Kristo biroja svētdienas paziņojumā.