2020. gada 31. maijs, 17:50

Amerikāņu astronauti veiksmīgi sasnieguši Starptautisko kosmosa staciju

Jauns.lv / LETA

Nacionālās aeronautikas un kosmosa administrācijas (NASA) astronauti Bobs Bēnkens un Daglass Hērlijs veiksmīgi sasnieguši Starptautisko kosmosa staciju (SKS), ziņo NASA.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Saslēgšanās notika plkst.17.16 pēc Latvijas laika. Pēc virknes manevru kuģis automātiskajā režīmā saslēdzās ar SKS, kas tobrīd atradās virs Ķīnas ziemeļiem un Mongolijas.

Nepilnas trīs stundas vēlāk pēc spiediena izlīdzināšanās slūžu kamerā un hermētisma pārbaudēm tika atvērta stacijas lūka un ASV Nacionālās Aeronautikas un kosmosa pārvaldes (NASA) astronauti Bobs Bēnkens un Daglass Hērlijs iegāja Starptautiskajā kosmosa stacijā, kur viņus sagaidīja amerikāņu kolēģis Kriss Kesidijs un Krievijas kosmonauti Ivans Vāgners un Anatolijs Ivanišins.

Paredzams, ka stacijā viņi pavadīs vienu līdz trīs mēnešus, bet ne ilgāk kā 110 dienas. Šai laikā viņi turpinās pārbaudīt kuģi un palīdzēs pārējiem kolēģiem. 

Hērlijs izteicis cerību, ka šī misija iedvesmos amerikāņus laikā, kad pasauli nomāc Covid-19 pandēmija.

"SpaceX" raķete "Falcon 9" sestdien plkst.22.22 pēc Latvijas laika startēja no Kenedija kosmosa centra Floridā, lai nogādātu orbītā kosmosa kuģi "Crew Dragon" ar abiem amerikāņu astronautiem.

"SpaceX" kosmosa kuģis dodas uz starptautisko kosmosa staciju

gallery icon
12

Apmēram 12 minūtes pēc starta kosmosa kuģis "Crew Dragon" veiksmīgi atvienojies no nesējraķetes. Ceļš līdz SKS prasījis aptuveni 19 stundas.

ASV prezidents Donalds Tramps, kurš notiekošo vēroja no Kenedija kosmosa centra, "SpaceX" startu raksturoja ar vārdiem: "Tas ir neticami."

Sākotnēji starts bija paredzēts trešdien, taču tas tika atlikts nelabvēlīgu laikapstākļu dēļ.

Tas ir pirmais ASV pilotējamais lidojums kosmosā kopš 2011.gada, kad tika izbeigta atspoļkuģu izmantošana. Kopš tā laika ASV astronauti devušies uz SKS ar Krievijas kosmosa kuģiem "Sojuz". Kopš 2011.gada NASA atvēlējusi "SpaceX" vairāk nekā trīs miljardus ASV dolāru jaunā kosmosa kuģa uzbūvēšanai.

NASA komerciālā programma, kuras mērķis ir izstrādāt privātos kosmosa kuģus ASV astronautu nogādāšanai kosmosā, tika sākta jau prezidenta Baraka Obamas laikā. Tramps šo programmu uzskata par simbolu savai stratēģijai, kuras mērķis ir nostiprināt ASV dominanci kosmosā gan militārajā jomā, izveidojot Kosmosa spēkus, gan civilajā.

Pirmais "SpaceX" pilotējamais lidojums Vašingtonai ir būtisks divu iemeslu dēļ. Pirmkārt, lai pārtrauktu NASA atkarību no Krievijas, un, otrkārt, lai gūtu ietekmi privātajā Zemes zemās orbītas tirgū, kas atvērts tūristiem un uzņēmējiem.

ASV un Krievija ir vienīgās valstis, kas līdz šim veikušas pilotējamus lidojumus uz SKS.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās