foto: REUTERS/SCANPIX
ANO pārbaudē secināts, ka apšaudē uz robežas pamieru pārkāpa abas Korejas
Militārā ambulance Dienvidkorejā.
Pasaulē
2020. gada 26. maijs, 17:12

ANO pārbaudē secināts, ka apšaudē uz robežas pamieru pārkāpa abas Korejas

Jauns.lv / LETA

ANO izmeklēšanā par neseno apšaudi uz Ziemeļkorejas un Dienvidkorejas robežas konstatēts, ka abas valstis pārkāpušas pamieru, ar kuru tika izbeigts 1950.-1953.gada karš, otrdien pavēstīja amerikāņu vadītā ANO pavēlniecība.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

3.maijā Korejas demilitarizētajā zonā (DMZ) notikusī apšaude bija pirmais šāds gadījums divarpus gadu laikā. No abām pusēm nav ziņu par cietušajiem.

DMZ tika izveidota kā buferjosla Korejas kara noslēgumā, un tā "de facto" ir abas Korejas atdalošā robeža. Oficiāli to kopīgi pārauga Ziemeļkoreja un ANO pavēlniecība.

ANO pavēlniecība paziņojumā apliecināja, ka daudznacionālā īpašā izmeklēšanas komanda vadījusi izmeklēšanu, Dienvidkorejas armijai pilnībā sadarbojoties. Arī Ziemeļkoreja uzaicināta sniegt informāciju par incidentu, bet Phenjana oficiālu atbildi nav sniegusi.

Izmeklēšanā konstatēts, ka Ziemeļkoreja pārkāpusi pamieru, raidot četrus šāvienu, Bet Dienvidkoreja - ar atbildes uguni.

Izmeklēšanā nav bijis iespējams noskaidrot, vai ziemeļkorejieši šāvienus raidījuši tīši vai kļūdas pēc.

Dienvidkorejas Aizsardzības ministrija pauda nožēlu, ka ANO pavēlniecība nonākusi pie šāda secinājuma, neveicot Ziemeļkorejas puses izmeklēšanu, kas, kā norāda Dienvidkoreja, pirmā raidījusi šāvienus.

Ministrija paziņojumā norādīja, ka Dienvidkorejas karavīri reaģējuši atbilstoši instrukcijām un ka Dienvidkorejas armija ir uzticīga valdības mērķiem attiecībā uz miera veicināšanu un spriedzes mazināšanu uz robežas.

Dienvidkorejas amatpersonas iepriekš skaidroja, ka tās karavīri raidījuši brīdinājuma šāvienus Ziemeļkorejas virzienā, kad no Ziemeļkorejas puses raidītas četras lodes trāpījušas vienā no robežas sardzes posteņiem.

Incidents noticis laikā, kad joprojām neizdodas panākt kustību iestigušajās Ziemeļkorejas un ASV kodolsarunās.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās