foto: EPA/Scanpix
Polijas prezidenta vēlēšanu rīkošana nonākusi strupceļā
Polijas parlaments nokļuvis sarežģītā situācijā, nespējot rast izeju no strupceļa, kādā nonācis jautājums par prezidenta vēlēšanu rīkošanu.
Pasaulē
2020. gada 13. maijs, 23:13

Polijas prezidenta vēlēšanu rīkošana nonākusi strupceļā

Jauns.lv / LETA

Polijas parlaments nokļuvis sarežģītā situācijā, nespējot rast izeju no strupceļa, kādā nonācis jautājums par prezidenta vēlēšanu rīkošanu.

Vēlēšanas bija paredzētas 10.maijā, un valdošā nacionālkonservatīvā partija "Likums un taisnīgums" (PiS) bija iecerējusi, ka jaunā koronavīrusa dēļ izsludinātās karantīnas apstākļos balsošanai jānotiek vienīgi pa pastu.

Taču pieaugošā ieceres kritika un domstarpības pašas valdošās koalīcijas rindās lika 6.maija vakarā valdībai paziņot par vēlēšanu atlikšanu.

Jaunais vēlēšanu datums parlamenta spīkerei Elžbetai Vitekai jāpaziņo divu nedēļu laikā.

PiS izmantoja savu parlamentāro vairākumu, lai panāktu, ka otrdienas vakarā parlamentā tiek pieņemts likums, kas ļaus atliktajās prezidenta vēlēšanās balsošanu organizēt gan pa pastu, gan vēlēšanu iecirkņos. Taču Senāts, kurā dominē opozīcijas partijas, visticamāk, šo likumprojektu noraidīs.

Opozīcija uzskata, ka jaunie pasākumi piešķirtu pārāk lielu varu parlamenta spīkerei vēlēšanu datuma izvēlē, ļaujot PiS politiķei izraudzīties datumu, kas nāks par labu partijas biedram pašreizējam prezidentam Andžejam Dudam, kurš kandidēs uz pārvēlēšanu amatā.

Viteka "stingri seko savas partijas biroja norādēm, un mums bail, ka, ja viņai būs pilnīga kontrole pār vēlēšanu kalendāru, tas nāks par labu pašreizējam prezidentam," sacīja Polijas opozīcijā esošās labēji centriskās partijas "Pilsoniskā platforma" (PO) vadītāja vietnieks Tomašs Šimonjaks.

Senāta spīkers Tomašs Grudzkis, kurš ir PO biedrs, norādījis, ka PiS atteikšanās izdarīt likumprojektā opozīcijas ierosinātos grozījumus ir slikts priekšvēstnesis.

Duda jau ilgi ir vēlētāju aptauju favorīts, taču pandēmijas laikā atbalsts viņam ir nedaudz samazinājies, un viņš vairs nevar paļauties uz uzvaru pirmajā vēlēšanu kārtā.

Opozīcijas partijas noraidīja PiS agrāko ieceri organizēt balsošanu vēlēšanās vienīgi pa pastu, norādot, ka konstitūcija prasa, lai izmaiņas vēlēšanu noteikumos tiktu izdarītas vismaz sešus mēnešus pirms vēlēšanu dienas.

Opozīcija arī uzskata, ka veids, kādā PiS līderis Jaroslavs Kačiņskis atlika vēlēšanas, proti, pieņemot politisku deklarāciju, ir nelikumīgs.

Konstitucionālo tiesību eksperti norāda, ka valdība var atlikt vēlēšanas, tikai izsludinot ārkārtējo stāvokli, ko valdība atteikusies darīt, lai gan Poliju skārusi jaunā koronavīrusa pandēmija, kurai ir smagas ekonomiskās un sociālās sekas.

Lai gan izeja no šī strupceļa nav redzama, PiS vēlas, lai vēlēšanas notiek 28.jūnijā vai jūlija sākumā, pirms 6.augustā beidzas Dudas prezidentūras termiņš.