foto: unsplash.com
Beļģiem pandēmijas laikā iesaka nedēļā apēst papildu frī kartupeļu porciju
2020. gada 26. aprīlis, 19:43

Beļģiem pandēmijas laikā iesaka nedēļā apēst papildu frī kartupeļu porciju

Jauns.lv

Beļģijas iedzīvotājiem Covid-19 pandēmijas laikā tiek lūgts katru nedēļu apēst vienu papildu frī kartupeļu porciju, lai tādējādi atbalstītu vietējos kartupeļu ražotājus, kuri pieprasījuma krituma dēļ tuvākajā laikā būšot spiesti iznīcināt daļu ražas, ziņo CNN.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Beļģijā kartupeļu patēriņš galvenokārt krities tāpēc, ka slēgti restorāni un citas ēdināšanas iestādes.

Kampaņu uzsākusi valsts kartupeļu ražotāju asociācija "Belgapom". Tās direktors Romēns Kūls CNN atklāj, ka cer tādējādi mudināt beļģus mājās ēst vairāk saldētu kartupeļu. Tas savukārt ļaus ražotājiem izvairīties no pārtikas izšķērdēšanas. Patēriņam augot, atbrīvotos vieta saldētavās, kuras šobrīd esot jau gandrīz pilnas.

Pētījumi liecina, ka beļģi frī kartupeļus ēd vidēji vienreiz nedēļā, visbiežāk ārpus mājas. Kūls stāsta, ka citās valstīs tendences ir citādas - frī kartupeļi ir iecienīts mājas ēdiens, kas tiek izmantots kā piedeva citiem pārtikas produktiem. "Šīs krīzes laikā ēdot papildu porciju, beļģi varētu sadarboties ar lauksaimniekiem un visu nozari, lai izvairītos no pārtikas zudumiem," piebilda Kūls.

Saskaņā ar jaunākajiem "Belgapom" datiem, Beļģijas kartupeļu audzētāji šogad saskaras ar 750 000 tonnu kartupeļu pārpalikumu, kas varētu tikt iznīcināti, ņemot vērā sekas, ko radījuši Covid-19 ierobežojošie pasākumi.

Beļģija ir lielākā saldēto kartupeļu eksportētājvalsts pasaulē - lielākā daļa saražoto produktu tiek piegādāti ēdināšanas uzņēmumiem un restorāniem 160 pasaules valstīs. Kopš pandēmijas sākuma kartupeļu patēriņš visā pasaulē ir samazinājies par 40%.

Lai iedrošinātu un mudinātu cilvēkus lietot uzturā vairāk kartupeļu, dažādas lauksaimniecības iestādes sociālajos tīklos popularizē kartupeļu pagatavošanas receptes un aicina arī sabiedrību dalīties ar saviem meistardarbiem.

Beļģijā līdz šim ar jauno koronavīrusu miruši 7 094 cilvēki, bet sasirguši vairāk nekā 46 tūkstoši.