foto: ddp/abaca press/ Vida Press
Baltkrievijā darbu atsāk skolas
Ar jauno koronavīrusu inficēto cilvēku skaits Baltkrievijā daudz neatpaliek no kaimiņvalsts Ukrainas, kuras iedzīvotāju skaits ir četras reizes lielāks./Minska.
2020. gada 20. aprīlis, 23:03

Baltkrievijā darbu atsāk skolas

Jauns.lv / LETA

Baltkrievijā pēc pagarinātām skolēnu brīvdienām pirmdien atsākušās mācības skolās, bet vecākiem ir atļauts paturēt savus bērnus mājās, ja viņi uzskata to par nepieciešamu pandēmijas dēļ.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Jaunā koronavīrusa dēļ Baltkrievijā tirdzniecības vietām un pakalpojumu sniedzējiem nav noteikti nekādi ierobežojumu un iedzīvotājiem nav jāuzturas mājās, kā tas pašreiz ir daudzās pasaules valstīs.

Autoritārais prezidents Aleksandrs Lukašenko, kas vadījis Baltkrieviju ilgāk nekā ceturtdaļu gadsimta, devis rīkojumu atsākt darbu valsts 3067 skolām, kurās nedēļu ilgais pavasara brīvlaiks bija pagarināts vēl par divām nedēļām.

Lukašenko ne reizi vien ir izteicies, ka nevajagot celt paniku koronavīrusa dēļ, un labākie līdzekļi pret to esot lauku darbi, sportošana, pirts un simt gramu degvīna.

Viņš arī kritizējis citur Eiropā noteiktos ierobežojumus cīņā pret pandēmiju, nodēvējot to par "koronapsihozi".

Restorāni, veikali un rūpnīcas Baltkrievijā strādā ierastajā režīmā, un sporta spēles notiek ar skatītājiem.

Svētdien simtiem tūkstošiem pareizticīgo apmeklēja dievnamus, lai svinētu Lieldienas. Arī Lukašenko piedalījās dievkalpojumā kopā ar savu 15 gadus veco dēlu.

Tikmēr ar jauno koronavīrusu inficēto cilvēku skaits Baltkrievijā daudz neatpaliek no kaimiņvalsts Ukrainas, kuras iedzīvotāju skaits ir četras reizes lielāks.

Saskaņā ar jaunākajiem oficiālajiem datiem Baltkrievijā ar jauno koronavīrusu inficējušies 4779 cilvēki, no kuriem 47 miruši no jaunā koronavīrusa izraisītās slimības Covid-19.

Minskas iedzīvotāja Olga Naumenko ziņu aģentūrai AP sacīja, ka nelaidīs savus bērnus uz skolu vismaz nākamās divas nedēļas.

"Ja valdība nedomā par mums, man pašai jāparūpējas par saviem bērniem. Es nepievēršu acis uz to un neriskēšu ar saviem bērniem pēc pulcēšanās Lieldienu dievkalpojumos," sacīja Naumenko. "Mums bail no inficēšanās uzliesmojuma."

Amatpersonas skolēnu brīvlaika pagarināšanu neskaidroja ar veselības apsvērumiem, lai gan plaši tika saprasts, ka tas ir saistīts ar jauno koronavīrusu.

Izglītības ministrs sacīja, ka skolās pēc brīvlaika uzreiz, domājams, atgriezīsies tikai 40% no 960 000 skolas vecuma bērnu.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās

"Mēs nevienu nespiedīsim," solīja ministrs, norādot, ka bērni var turpināt mācības attālināti.

Minskas 3.skolā šodien uz stundām bija ieradušies tikai 7 no 28 pirmklasniekiem. Skolotāja atklāja, ka skola lūgusi vecākus dot bērniem līdzi ūdeni pudelēs, antiseptiskos līdzekļus un savākt viņus ātrāk pēc stundām.

Neskatoties uz bažām par pandēmiju, Baltkrievijas valdība sestdien paziņoja, ka tiks rīkota lielā talka, kurā piedalīsies simtiem tūkstošiem valsts sektorā strādājošo.