PIRMS un PĒC: iespaidīgi foto parāda Covid-19 varu

Covid-19 pandēmijas ietekmē cilvēki pārstājuši pulcēties publiskās vietās. "Reuters" fotogrāfi lieliski spējuši atainot slimības spēku ietekmēt cilvēku paradumus.

gallery icon
35
Pasaulē
2020. gada 9. aprīlis, 19:12

Mediķi ASV dziļi satriec mirstoša pacienta, iespējams, pēdējie vārdi

Jauns.lv

Plašu ievērību ASV un citviet pasaulē ieguva amerikāņu medbrāļa ieraksts sociālajā tīklā par kāda pacienta, iespējams, pēdējiem vārdiem, kurus mediķis nekad nespēšot aizmirst. Kampjot pēc gaisa, kāds saslimušais ar pūlēm esot izdvesis: “Kurš par to visu samaksās?”, tādā veidā rūgti izgaismojot veselības aprūpes sistēmas problēmas valstī.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Medbrālis Deriks Smits pavēstīja, ka šī situācija ir bēdīgākā, kādu viņš 12 gadu laikā piedzīvojis, strādājot ar kritiski slimiem pacientiem. “Jauns sirdi plosošs līmenis – dzirdēt, kad kāds mirstošs pacients izmanto savus pēdējos spēkus, lai satrauktos par naudu,” viņš paziņoja, norādot, ka šī ir patiesi neveiksmīga valsts un ir ļoti sāpīgi to piedzīvot spilgtāk nekā jelkad agrāk, esot situācijas aculieciniekam.

Smits savā ierakstā norādīja, ka šie vārdi no pacienta atskanēja īsi, pirms viņš tika pieslēgts pie plaušu mākslīgās ventilēšanas ierīces un pirms savas, iespējams, pēdējās iespējas pa telefonu parunāt savu sievu. Jo, kā norāda Smits, daudzi pacienti, kuriem bijusi vajadzīga plaušu ventilēšana, neatlabst.

Sarunā ar izdevumu “Business Insider” Smits norādīja, ka ir ļoti skumji, jo cilvēkiem pat, esot uz robežas starp dzīvību un nāvi, jāuztraucas par savu naudu. To, kā klājas šim pacientam, mediķis gan neatklāja, aizbildinoties ar personas datu aizsardzību.

33 gadus vecais Smits tagad atceras, kā pirmo reizi janvārī dzirdēja par jauno koronavīrusu, kas uzliesmoja Uhaņas pilsētā Ķīnā. Tobrīd esot bijis grūti apzināties situācijas nopietnību. Ņemot vērā, ka varasiestādes neizrādīja lielu nopietnību, saskaroties ar Covid-19 draudiem, Smits tikai februāra beigās aptvēra, kas patiesībā notiek.

Pilsētas, kas nekad neguļ - Ņujorkas - tukšās ielas un skvēri Covid-19 laikā 2020. gada pavasarī

Pilsētas, kas nekad neguļ - Ņujorkas - tukšās ielas un skvēri Covid-19 epidēmijas laikā

gallery icon
32

Covid-19 uzliesmojums ir arī krasi mainījis to, kā Smits strādā. Ja pirms pandēmijas viņa darbs bija vieglāk paredzams, tad tagad nav divu līdzīgu dienu. Lai arī šobrīd personīgo aizsardzības līdzekļu uzkrājums slimnīcā ir palielinājies, aizvien ir daudz darāmā, lai slimnīcas darbinieki varētu strādāt drošos apstākļos. Piemēram, Smits visu 12 stundu maiņu pavadīja ar vienu un to pašu N95 masku.

“Es lietoju vienu N95 masku visas savas maiņas laikā, ļoti uzmanoties un to nevelkot pārāk bieži nost,” viņš stāsta, norādot, ka pirms tam šīs maskas tika izmantotas tikai vienu reizi, kā tas arī ir paredzēts.

Smits arī neslēpj, ka gan viņš, gan kolēģi ir satraukušies par iespēju inficēties ar Covid-19, jo slimības pārnēsātāji ir dažādi – gan cilvēki, kuri neizjūt nekādus īpašus simptomus, gan pacienti smagā stāvoklī, kuri nevar elpot bez palīdzības. Līdz ar to mediķi un viņa kolēģi cenšas dzīvot pēc iespējas veselīgāk, ēst veselīgi, sportot un pienācīgi gulēt, lai inficēšanās gadījumā organisms būtu gana stiprs slimības uzveikšanai.

Arī mediķis uzsver, ka būtu ļoti labi, ja cilvēki kārtīgi ievērotu sociālās distancēšanās pasākumus, tādā veidā palīdzot mazināt jaunu pacientu pieplūdumu.

Posts, ko pasaulei atnesa jaunais koronavīruss

gallery icon
31

“Nāve, slimības un ASV veselības aprūpes sistēma man nav nekāds jaunums, jo es tajā esmu strādājis vairāk nekā desmit gadus, bet es nekad neesmu redzējis neko tādu, ko redzu pēdējā laikā, kad vīruss izplatās tik ātri un strauji, kā arī tā ietekmi uz pacientiem un slimnīcām,” viņš saka.

Smits arī saka, ka cilvēki bieži, baiļojoties no izmaksām, nolemj nevērsties pie mediķiem, tāpēc lielu slodzi rada arī apstāklis, ka saslimušie bieži mediķu aprūpē nonāk jau smagā stāvoklī.

ASV reģistrēts lielākais Covid-19 gadījumu skaits pasaulē, teju trīs reizes pārsniedzot saslimušo skaitu Spānijā, kas ir otrajā vietā pēc inficēto skaita.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās