Pasaulē
2020. gada 9. aprīlis, 06:02

Krievijā pilnīga kontrole ar sejas atpazīšanas kamerām: policija ierodas pēc tam, kad vīrietis tikai iznesis atkritumus

Jauns.lv

Lai ierobežotu jaunā koronavīrusa Covid-19 izplatību, Krievijā ieviesti stingri ierobežojumi. Salīdzinot ar citām valstīm, tā ir gājusi soli tālāk, izvietojot kameras, kuras aprīkotas ar sejas atpazīšanas programmatūru. Līdzko kāds pārkāpj valstī noteiktos ierobežojumus, dati par personu tiek nosūtīti policijai, ziņo BBC.

Maskavā dzīvojoša žurnāliste Sāra Reinsforda stāsta, ka nekad iepriekš pilsētu neesot redzējusi tik klusu, kāda tā ir tagad. Tāpat viņa ievērojusi, ka pēdējā laikā uzstādītas neiedomājami daudz kameru, kuras aprīkotas ar sejas atpazīšanas programmatūru. Ik uz stūra esot pa kamerai, kas liekot arī apšaubīt, vai pēc pandēmijas dzīve atgriezīsies ierastajā ritmā.

Kameras skenējot cilvēku sejas un sūtot paziņojumus policijai. Tālāk policija izsekojot identitātes un pārliecinās, vai šie cilvēki nepārkāpj noteiktos karantīnas noteikumus.

foto: AFP/Scanpix
Maskava Covid-19 izplatības laikā.

“Ntechlab ” sejas atpazīšanas programmatūras izstrādātājs Artjoms Kukharenko BBC apstiprinājis, ka kameras izvietotas pie gandrīz katras ēkas ieejas. Vislielākā priekšrocība esot tajā, ka varot uzreiz iegūt datus un nodot tos tālāk attiecīgajām iestādēm.

“Ja mēs runājam par aizsardzību pret epidēmiju, tad ir ļoti svarīgi reaģēt uzreiz. Programma var arī noteikt sociālās distancēšanās pārkāpumus un aizsargāt pret aizliegtiem pasākumiem. Tāpat programma spēj nolasīt cilvēka identitāti pat tad, ja cilvēks lieto sejas masku,” pastāstījis Kukharenko.

foto: Valery Sharifulin/TASS
Maskava Covid-19 izplatības laikā.

Varas pārstāvji jau paziņojuši, ka simtiem cilvēku, kas pārkāpuši noteikumus, jau noķerti. Tostarp esot arī cilvēki, kuri pārkāpuši pašizolēšanos pēc ārzemju braucieniem.

Vladimirs Bukovskijs BBC stāsta, ka policija pie viņa dzīvokļa durvīm ieradusies pēc pusstundas, kad aptuveni uz minūti izskrējis izmest atkritumus. Kad viņš policijai jautājis, kāpēc viņi ieradušies, viņš uzzinājis, ka esot iegūti dati par viņu no sejas atpazīšanas kamerām. Viņš gan piebilst, ka, ņemot vērā pandēmiju, iespējams, tas esot pieņemami, tomēr cerot, ka pēc pandēmijas pasaule būšot tāda, kāda pirms tam. Vēlāk gan negribētu dzīvot ar šādu pilnīgu kontroli.

Izņemot īpašas atļaujas, Maskavas iedzīvotāji šobrīd drīkst doties tikai uz veikalu pēc pārtikas vai uz aptieku pēc zālēm. Drīz būšot nepieciešama arī speciāla reģistrācija, lai varētu doties uz šīm iepriekš minētajām vietām.

foto: EPA/Scanpix
Maskava Covid-19 izplatības laikā.

Kopumā Krievijā inficēšanās ar jauno koronavīrusu apstiprināta jau vairāk nekā 8600 cilvēkiem. Aptuveni divas trešdaļas inficēšanās gadījumu konstatētas Maskavā.

Vairums Krievijas reģionu ir sekojuši Maskavas piemēram un īstenojuši pasākumus jaunā koronavīrusa izplatības ierobežošanai, tostarp iedzīvotāji aicināti nepamest savas mājas bez svarīga iemesla.

Krievijas prezidents Vladimirs Putins strādā attālināti, iepriekš pavēstīja viņa preses sekretārs. Lēmums par šādu darba režīmu tika pieņemts pēc tam, kad kādam ārstam, ar kuru Putins bija sarokojies, tika konstatēta inficēšanās ar Covid-19.

Putins apmeklē slimnīcu, kuras galvenajam ārstam konstatēts Covid-19

Krievijā jaunais koronavīruss apstiprināts slimnīcas galvenajai ārstam, kurš pagājušajā nedēļā kopā ar prezidentu Vladimiru Putinu infektoloģijas slimnīcā apmeklēja slimniekus. Maskavas ...

gallery icon
22

Krievijas prezidents paziņojis arī par "nestrādāšanas" režīma pagarināšanu līdz 30.aprīlim ar darba algas saglabāšanu.

Viņš televīzijā translētā uzrunā tautai pavēstīja, ka nepieciešamības gadījumā tiks veikti papildu pasākumi cīņai ar koronavīrusu un nestrādāšanas režīms var tikt saīsināts.

Pēc Putina teiktā, šobrīd izdodas pasargāt gados vecos cilvēkus un bērnus, taču situāciju Maskavā pašlaik nav izdevies mainīt.