foto: AFP/Scanpix
ES Tiesa uzdod Polijai apturēt tiesnešu disciplinārās palātas darbu
Cilvēki Varšavā janvāra beigās protestēja pret tiesu sistēmas reformu.
Pasaulē
2020. gada 8. aprīlis, 14:14

ES Tiesa uzdod Polijai apturēt tiesnešu disciplinārās palātas darbu

Jauns.lv / LETA

Luksemburgā bāzētā Eiropas Savienības (ES) Tiesa nolēmusi, ka Polijai jāaptur pretrunīgi vērtētās tiesnešu disciplinārās palātas darbs, kamēr tiesa izlems, vai šī institūcija ir pietiekami neatkarīga saskaņā ar ES tiesību normām.

Šis jautājums ir daļa no plašākām Eiropas Komisijas (EK) bažām par Polijā īstenotajām tiesu sistēmas reformām un to atbilstību ES vērtībām un tiesību normām.

EK uzskata, ka Polijas Augstākās tiesas disciplinārā palāta ir pakļauta pārāk lielai politiskajai ietekmei un tās varā ir veikt izmeklēšanu pret tiesnešiem un sodīt viņus par spriedumiem, kurus viņi pieņēmuši.

Taču, neskatoties uz ES Tiesas un Polijas Augstākās tiesas pērnajā gadā pieņemtajiem spriedumiem, disciplinārā palāta turpina darboties. Tas var nodarīt nelabojumu kaitējumu Polijas tienešiem, janvārī brīdināja EK, aicinot ES Tiesu nekavējoties rīkoties.

ES Tiesa šodien atbalstīja EK lūgumu, secinot, ka EK argumenti nav nepamatoti, un pastāv risks, ka var tikt nodarīts "nopietns kaitējums ES tiesiskajai kārtībai".

ES Tiesa pēc būtības šo jautājumu skatīs vēlāk.

Tēmas