Pasaulē
2020. gada 7. aprīlis, 23:12

Vācija brīdina par antisemītisma pieaugumu pandēmijas laikā

Jauns.lv / LETA

Līdz ar jaunā koronavīrusa uzliesmojumu Vācijā pieaudzis naids pret ebrejiem, otrdien brīdinājis Vācijas valdības komisārs antisemītisma jautājumos Fēlikss Kleins.

"Pastāv tieša saikne starp pašreizējo koronavīrusa izplatību un antisemītismu," paziņoja Kleins, atklājot jaunu valdības pētniecības projektu par antisemītismu.

Viņš norādīja, ka krīžu laikā parasti uzplaukst sazvērestības teorijas, un salīdzināja antisemītismu ar vīrusu, kas ir "lipīgs sociālā līmenī".

Piemēram, internetā cirkulē apgalvojumi, ka pandēmija izcēlusies neveiksmīga bioloģiskā ieroča izmēģinājuma rezultātā, un šo izmēģinājumu esot veicis Izraēlas slepenais dienests, sacīja Kleins.

"Pēdējās nedēļās labējā spārna radikāļi arvien aktīvāk centušies izmantot koronavīrusa krīzi savā labā," norādīja komisārs.

Antisemītisku noziegumu skaits Vācijā pēdējos gados ir pakāpeniski pieaudzis.

Saskaņā ar valdības datiem 2018.gadā Vācijā tika reģistrēti 1799 antisemītiski pārkāpumi, kas ir par gandrīz 20% vairāk nekā 2017.gadā.

No 2018.gadā reģistrētajiem antisemītiska rakstura pārkāpumiem 69 tika klasificēti kā vardarbīgi uzbrukumi.

Pērnā gada oktobrī divi cilvēki tika nošauti galēji labējā radikāļa uzbrukumā sinagogā Hallē, Vācijas austrumos.

Valdības projektam, kuru atklāja Kleins, atvēlēts 12 miljonu eiro liels finansējums laika periodam no 2021.gada līdz 2025.gadam. Projektā iesaistītas vairākas Vācijas universitātes un tā mērķis ir gūt labāku izpratni par antisemītisma cēloņiem un izpausmēm, atklāja Vācijas izglītības un zinātnes ministre Anja Karličeka.

"Mēs vēlamies apkarot antisemītismu ar zinātni," sacīja ministre.