foto: AFP/Scanpix
Itālija pāriet uz kara laika medicīnu
Kā kara laukā – Lombardijā Itālijas ziemeļos ierīkots pagaidu hospitālis.
Pasaulē
2020. gada 21. marts, 05:02

Itālija pāriet uz kara laika medicīnu

Kas Jauns Avīze

Itālijā krasi pieaudzis Covid-19 slimnieku skaits, un mākslīgās elpināšanas aparātu ir daudz mazāk nekā no elpas trūkuma smokošo.

Trūkst arī ārstu un medmāsu. Februāra beigās Itālijā bija 322 inficētie un ārsti varēja veltīt uzmanību katram. Nedēļu vēlāk jau bija 2502 gadījumi, tomēr mākslīgās elpināšanas aparātu vēl pietika. 20. martā ar vairāk nekā 40 000 pacientu (un ir arī citas slimības) veselības aprūpes sistēma sagrīļojās.

Visiem nepietiks

Šajā situācijā Itālijas Anestēzijas, reanimācijas un intensīvās terapijas institūts nācis klajā ar ieteikumiem mediķiem ārkārtas apstākļos.

Situācija salīdzināta ar karu vai lielām dabas katastrofām, kad ārsti spiesti izlemt, kuram no cietušajiem sniegt palīdzību pirmām kārtām. Dokumentā aicināts noteikt atlases kritērijus, balstoties “uz taisnīgumu ierobežotu resursu sadalē un optimālā izmantošanā”.

Galvenā ideja ir vienkārša – intensīvā terapija ir jānodrošina pacientiem ar lielākajām izredzēm uz izveseļošanos, ievērojot “maksimāla labuma principu maksimālam cilvēku skaitam”. No tā izriet normāliem apstākļiem neiedomājams ieteikums: “Iespējams, nāksies noteikt vecuma slieksni intensīvās terapijas saņemšanai.”

Vispirms ārstēs vēl glābjamos

Tiem, kuriem vecuma dēļ ir mazākās izredzes atlabt, vienkārši ļaus nomirt. Tas skan nežēlīgi, tomēr vadlīniju autori uzskata, ka rindas princips neatkarīgi no citiem kritērijiem ir daudz graujošāks.

Eksperti arī iesaka rūpīgi ņemt vērā pacienta kopējo veselības stāvokli, piemēram, jau esošās patoloģijas. Proti, vecuma un hronisku slimību novārdzināti sirdzēji tikai iztērēs trūkstošos resursus, pirms neglābjami nomirs. Šos ieteikumus aicina ņemt vērā arī citu slimību, ne tikai Covid-19, gadījumos.

Kā rīkoties

Pēc Pasaules Veselības organizācijas datiem, mirstība no jaunā vīrusa ir apmēram 3,5%, taču starp dažādām vecuma grupām ir ievērojama atšķirība. Ķīnas eksperti norāda – senioriem virs 80 gadiem šis rādītājs ir 14,8%, bet vecumā no 10 līdz 39 gadiem – 0,4 procenti.

Iespējams gan, ka drūmais skaitlis ir zemāks, jo šo infekciju var pārslimot vieglā formā, un ne visi vēršas pie ārsta, tāpēc paliek ārpus uzskaites. Britu eksperti uzskata, ka mirstība ir tikai ap vienu procentu.

Tomēr senioriem briesmas ir lielas, tāpēc labāk palikt mājās, protams, vēlams iziet svaigā gaisā, bet jāizvairās no liekas saskarsmes. Ja nav iespējas preces pasūtīt internetā, var palūgt, lai uz veikalu aiziet kāds cits un preces atstāj pie durvīm. Itālijā šādu palīdzību jau nodrošina brīvprātīgie. Ja seniori dzīvo kopā ar jaunajiem, vēlams, lai viņiem ir sava un labi izvēdināta istaba, regulāri jādezinficē virsmas, saskarsmē jāizmanto maska.

Šis raksts un daudz kas cits interesants "Kas Jauns Avīzes" jaunākajā numurā: