foto: EPA/Scanpix
Militārajās mācībās Igaunijā šopavasar piedalīsies vairāk nekā 10 000 karavīru no 14 valstīm
Šogad mācībās gatavojas piedalīties kopumā 14 valstu karavīri.
Pasaulē
2020. gada 6. marts, 09:21

Militārajās mācībās Igaunijā šopavasar piedalīsies vairāk nekā 10 000 karavīru no 14 valstīm

Jauns.lv / LETA

Ikgadējās starptautiskajās militārajās mācībās "Kevadtorm" ("Pavasara vētra"), kas šogad Igaunijā norisināsies no 21.aprīļa līdz 22.maijam, piedalīsies vairāk nekā 10 000 karavīru gan no pašas Igaunijas, gan citām NATO dalībvalstīm un partnervalstīm, paziņojis Igaunijas Aizsardzības spēku štābs.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Šogad mācību pamatdaļa pirmo reizi tiks rīkota Igaunijas vidienē, bet mācības plānotas arī valsts ziemeļos, rietumos un Igaunijas salās.

Mācību gaitā paredzēts noslīpēt dažādu līmeņu štābu darbību, Igaunijas Aizsardzības spēku un zemessardzes "Kaitseliit" ("Aizsardzības līga") sadarbību ar citu dalībvalstu un partnervalstu vienībām iespējamo krīžu vai kara gadījumā, pārbaudīt Aizsardzības spēku kaujas plānu sinhronizāciju, dažādu līmeņu pavēlniecības sadarbību un vienību gatavību kaujas uzdevumiem, bet par "Kevadtorm" kulmināciju kļūs kaujas šaušanas mācības, kas Aizsardzības spēku poligonā norisināsies no 16. līdz 22.maijam.

Šogad mācībās gatavojas piedalīties kopumā 14 valstu karavīri. Igaunijā dislocētās sabiedroto vienības no Lielbritānijas un Dānijas pārstāvēs gandrīz tūkstotis karavīru, Latvijā izvietoto daudznacionālo kaujas grupu - Kanādas un Itālijas vienības, kā arī virsnieki no Slovēnijas un Spānijas, kopskaitā vairāk nekā 800 karavīri.

ASV uz mācībām "Kevadtorm" šogad sūtīs aptuveni 1500 karavīrus  no dažādām Mērilendas un Viskonsinas Nacionālās gvardes vienībām, kā arī jūras kājniekus, triecienlidmašīnas "A-10" un degvielas uzpildes lidmašīnas "KC-135".

Polija būs pārstāvēta ar krasta apsardzes raķešu vienību, Rumānija - ar jūras kājnieku vienību, no Somijas ieradīsies sapieru vienība, Latvija, Lietuva, Gruzija un Ukraina uz šīm mācībām sūtīs štāba virsniekus un novērotājus.