foto: AFP/Scanpix
Ukrainas bijušais ģenerālprokurors iesniedz sūdzību pret Baidenu
Kādreizējais ASV viceprezidents Džo Baidens.
2020. gada 27. februāris, 21:44

Ukrainas bijušais ģenerālprokurors iesniedz sūdzību pret Baidenu

Jauns.lv / LETA

Bijušais Ukrainas ģenerālprokurors Viktors Šohins apsūdzējis kādreizējo ASV viceprezidentu Džo Baidenu, kurš šobrīd sacenšas par demokrātu nomināciju startam Savienoto Valstu prezidenta vēlēšanās, par spiediena izdarīšanu uz Kijevu, lai panāktu viņa atcelšanu no amata.

Šohins, kurš ģenerālprokurora amatu ieņēma no 2015. līdz 2016.gadam, iesniedzis sūdzību Kijevas tiesā, kas savukārt uzdevusi Ukrainas izmeklēšanas birojam (DBR) uzsākt izmeklēšanu šajā lietā, aģentūrai AFP pavēstījis advokāts Oleksandrs Telešeckis.

DBR, ar kuru saistījās AFP, atteicās apstiprināt izmeklēšanas uzsākšanu.

Apgalvojumi, ka ASV prezidents Donalds Tramps esot izdarījis spiedienu uz Kijevu, lai panāktu izmeklēšanu pret Baidenu un viņa dēlu, noveda pie impīčmenta procedūras uzsākšanas, lai gan Senāts impīčmenta prāvā Trampu attaisnoja.

Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis, kurš amatā stājās pagājušā gada maijā, līdz šim ir centies nesabojāt attiecības ar Vašingtonu, nostājoties kādā no konfliktā iesaistītajām pusēm.

Kā apgalvo Telešeckis, Baidens "atkārtoti pieprasījis" Šohina atcelšanu no amata.

Tobrīd ģenerālprokurors vadījis izmeklēšanu Ukrainas enerģētikas uzņēmuma "Burisma" lietā, bet Baidena dēls Hanters tolaik ieņēma amatu šī uzņēmuma uzraudzības padomē.

Advokāts uzsvēris, ka Šohinam neesot nolūka iejaukties ASV lietās vai savienoto Valstu Vēlēšanu procesā, un sūdzība esot "nepolitiska rakstura".

Baidens ir viens no vadošajiem pretendentiem ASV demokrātu priekšvēlēšanās, kas cīnās par nominēšanu startam novembrī gaidāmajās vēlēšanās.